HitchBOT, l'experiment social en forma de robot que ha recorregut fent autoestop tres països fins acabar essent destruït durant el cap de setmana a Filadèlfia (EUA), té possibilitats de renéixer, segons els seus creadors, dos investigadors canadencs.

HitchBOT, un modest robot creat el 2014 amb restes d'electrodomèstics pels investigadors canadencs David Harris Smith i Frauke Zeller, va ser "assassinat" el cap de setmana als carrers de Filadèlfia mentre esperava un bon samarità per continuar el seu viatge per carretera pels Estats Units.

Imatges recollides per una càmera de seguretat mostren un individu vestit amb una samarreta de l'equip de futbol Philadelphia Eagles donant cops de peu a HitchBOT i agafant algunes de les seves peces la matinada de dissabte.

Malgrat aquesta destrucció, tant els seus creadors com el mateix robot es van mostrar optimistes sobre el futur. En el seu compte de Twitter, HitchBOT va anunciar: "vaja, el meu cos ha estat danyat, però continuo vivint amb tots els meus amics. De vegades, als robots bons els passen coses dolentes!". Smith i Zeller van dir dilluns que hi ha moltes possibilitats que HitchBOT reneixi.

La finalitat del robot era molt senzilla, segons les seves pròpies paraules: "explorar el món i trobar nous amics pel camí". De la mida d'un nen de sis anys, disposava d'un cos fet amb una galleda, panells solars per recarregar les bateries i extremitats de cilindres d'escuma com els que els nens utilitzen a les piscines per surar.

Al cap hi tenia una simple pantalla que podia mostrar un parell d'ulls i una boca. Estava programat per entendre quan se li parlava i mantenir una conversa bàsica. I, gràcies a la seva connexió 3G, HitchBOT tenia accés a la Viquipèdia i feia ús de la seva càmera per penjar, quan era apropiat, imatges dels seus viatges a Twitter i Instagram. A més, estava ancorat a una cadira de viatge infantil per facilitar que els conductors que el recollien poguessin ajustar-li el cinturó de seguretat.

Així, recollint històries que li explicaven els conductors i penjant a Internet les fotografies que prenia periòdicament, HitchBOT va recórrer en tres setmanes els 6.000 quilòmetres que separen la ciutat de Halifax, a la costa de l'Atlàntic, de Victòria, a la costa del Pacífic, al Canadà. Quan el conductor arribava al seu destí, dipositava HitchBOT a la cuneta fins que un altre conductor el recollia.

Davant l'èxit del viatge pel Canadà, Smith i Zeller van portar HitchBOT a Alemanya el febrer d'aquest any, on durant 10 dies va recórrer el país europeu i va visitar llocs com la Porta de Brandenburg o la catedral de Colònia. Del 7 al 24 de juny, HitchBOT va recórrer Holanda. El seu últim viatge el va iniciar el 17 de juliol a Salem, a Massachusetts. Volia creuar tots els Estats Units i arribar a San Francisco. Paradoxalment, quan HitchBOT va néixer, Zeller va explicar que "normalment, estem preocupats per si podem confiar en els robots. Aquest projecte qüestiona si els robots poden confiar en els éssers humans".