Els quadres depressius i l'ansietat han augmentat a Espanya en els últims sis anys el 10% i el 7%, respectivament, a causa, en general, de les preocupacions relacionades amb la crisi, i a més també es registren més casos d'insomni, un trastorn que ha crescut del 30% al 40%.

El president de l'Associació Espanyola de Psicologia Conductual (AEPC), Gualberto Buela, i el president del Consell General de Col·legis Oficials de Psicologia d'Espanya, Francisco Santolaya, ho han explicat en una roda de premsa a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), on participen en un curs sobre com afrontar aquests trastorns.

Buela ha advertit que, abans de la crisi, Espanya estava entre els tres primers països amb menys casos de trastorns de son, ansietat o depressió, però que en l'actualitat n'hi ha hagut un augment.

Santolaya ha dit que aquest creixement en els trastorns psicològics ha portat a un augment de la taxa d'ingesta d'alcohol de prop del 5%.

També ha comentat que, tot i que no disposa de dades exactes, és "evident" la pujada de l'ús de fàrmacs arran d'aquestes situacions.

I ha assenyalat que els ansiolítics i els depressius són dos dels medicaments que més es fan servir al món.

Buela creu que s'ha perdut la "vergonya" de reconèixer les visites al psicòleg, i apunta que en l'actualitat hi assisteixen prop del 23% de persones i que, dels que fan aquestes visites, entre el 67% i 70% queden satisfets.

Els homes ho amaguen

Segons aquests experts, hi van més dones que homes, i això és perquè aquests últims prefereixen "resistir", en canvi, les dones tenen "certa tendència" a buscar una solució als seus problemes. Tot i així, destaquen que continua havent-hi gent que no va al psicòleg, perquè no reconeix els símptomes o nega que hi hagi un problema i busca excuses.