L'organització Unió del Poble Gitano va celebrar ahir que la nena més intel·ligent del món, la britànica Nicole Barr, de 12 anys, pertany a l'ètnia gitana.

En un comunicat tramès a Efe per aquest grup, el seu president, Juan de Dios Ramírez-Heredia, va felicitar la petita, el quocient intel·lectual de la qual -de 162 punts- la situa dins de l'1 % de la població superdotada i per sobre de genis com els científics Albert Einstein i Stephen Hawking.

L'associació MENSA, una organització internacional que agrupa 110.000 socis dels cinc continents i que està especialitzada en tests d'intel·ligència, ja ha donat la benvinguda a aquesta "petita geni" i, segons la Unió Romaní, "sens dubte ho és perquè només el 8 % de tots els genis del món tenen menys de 16 anys".

Ramírez-Heredia va dir estar "especialment content", entre altres motius, perquè "l'èxit de Nicole és una denúncia contra la cruel discriminació que hem patit", i va afegir: "i que seguim patint els gitanos en l'àmbit de l'educació".

"El triomf de Nicole Barr", va prosseguir, "és una bufetada còsmica a les autoritats educatives de molts països europeus que van decidir enviar els nens gitanos a centres reservats per als subnormals, com es deia abans".

Segons han informat els mitjans britànics, la petita superdotada viu al comtat anglès d'Essex, al sud-est d'Anglaterra, en una caravana amb la seva germanastra petita i els seus pares, membres de l'ètnia gitana de nòmades britànics, coneguts com a travellers.

La seva mare, Dolly Buckland, de 34 anys, s'ocupa de les feines de la llar i el seu pare, James Barr, de 36, és "un humil gitano que es dedica a la neteja i a l'arranjament de carreteres", va explicar en el comunicat Ramírez-Heredia.