Sri Lanka vol ser el primer país completament connectat a Internet sota els globus del projecte Loon de Google, un sistema que permetrà que la xarxa arribi a tots els confins de l'illa convertint-la en un territori completament connectat amb la resta del planeta.

Sri Lanka serà un país pioner en l'aplicació de la tecnologia del projecte batejat pel gegant tecnològic nord-americà com Loon (boig), per la bogeria que, segons la seva pròpia explicació, és tractar de connectar el planeta a una xarxa d'Internet entrellaçada amb globus des de l'estratosfera.

El 28 de juliol el Govern de Sri Lanka i Google van signar un acord sense precedents que ja està fent els seus primers passos i que esperen estigui en ple funcionament en menys d'un any.

"Ara hem establert els termes per al treball i els desenvolupaments, ens entrevistarem amb tots els operadors de telecomunicacions per discutir les modalitats en què han de prestar serveis a la població", va indicar a Efe el director executiu de l'Agència d'Informació, Comunicació i Tecnologia de Sri Lanka (ICTA), Muhanthan Canagey.

El directiu va assenyalar que la infraestructura estarà a punt per al 31 de desembre del 2015 i que la xarxa completa estarà disponible el 31 de març del 2016. Segons va explicar, els globus que seran utilitzats en el sistema seran llançats des dels Estats Units i Austràlia.

Google va llançar Loon com una proposta per portar Internet a tots els racons del planeta, creant un sistema de globus que suren a l'estratosfera al doble d'altura de les rutes aeronàutiques i per sobre dels canvis en l'atmosfera.

A l'estratosfera hi ha moltes capes que fan variar la direcció i la velocitat dels vents, indica Google a la seva pàgina web en explicar el funcionament del sistema.

Els globus van on siguin necessaris pujant o baixant de capa per desplaçar-se en la direcció desitjada aprofitant el moviment dels vents.

Associant-se amb companyies de telecomunicacions per compartir l'espectre de telefonia mòbil, les persones poden connectar-se directament a la xarxa de globus des dels seus telèfons i altres aparells amb tecnologia LTE (4G).

"En uns mesos podrem dir veritablement: Sri Lanka està coberta", va dir el ministre d'Afers Estrangers, Mangala Samaraweera, en el moment del llançament del projecte.

Al voltant de 2,8 milions dels 22 milions de telèfons mòbils del país, la població és de 20 milions, tenen connexió a Internet.

Amb aquest projecte, el govern de Maithripala Sirisena busca que la cobertura de la xarxa arribi a tota l'illa i permeti als proveïdors formar part dels acords amb "torres cel·lulars flotants".

"Els nostres estudiants ara poden prendre cursos d'enginyeria a Harvard online, però també pot estudiar rars manuscrits en pali i els negocis poden trobar mercats", va indicar el ministre.

"En realitat els estudis ens han mostrat que els petits negocis connectats a Internet creixen el doble que els altres", ha afegit.

El Govern també creu que l'ajudarà a arribar amb més facilitat als ciutadans ja que aquests estiguin en contacte amb els seus dirigents.

"La connectivitat no és només enganxar-se amb el món, pot també connectar els sinalesos entre si i el seu govern", va assenyalar.

Les aplicacions enumerades pel govern són tantes com les que permet Internet, començant per l'ajuda que suposarà per superar barreres lingüístiques en un país en què conviuen singalesos i tàmils.

Però també en un altre tipus de qüestions com la lluita contra la corrupció o fer transparent i accessibles els serveis públics per als ciutadans, segons el ministre.

"Planegem col·locar tantes oficines de Govern com sigui possible a Internet", va indicar el ministre d'Afers Exteriors.