"El cervell sempre està treballant, encara que estiguis assegut sense fer res, i pot ser ensenyat per actuar en el nostre benefici", ha assegurat a Efe el físic teòric Jyri Kuusela, que treballa per a l'Agència Espacial Europea (ESA) i impulsa a Espanya la implantació del neurofeedback.

Creences populars com que fem servir només un percentatge ínfim del veritable potencial cerebral "són falses, perquè aquest òrgan treballa contínuament, guar-dant o descartant informació, avaluant i fent el seu propi manteniment", afirma aquest científic finlandès.

Fins i tot durant el son, la seva activitat és similar a la del període de vigília, segons estudis com el publicat aquest mateix mes per especialistes francesos, nord-americans i israelians.

El cervell humà processa diàriament uns 60.000 pensaments, dels quals el 94% es repeteixen i el 80% són negatius però "un entrenament amb tècniques de neurofeedback o retroalimentació neuronal permet canviar el seu funcionament a nivell inconscient". Barry Sterman a la Universitat de Califòrnia (EUA) va ser el primer a experimentar-ho el 1963 fentservir electroencefalografies (EEG) per mesurar l'activitat bioelèctrica cerebral, però "va caldre esperar als avenços informàtics de principi dels 2000 per desenvolupar aquestes tècniques amb més eficàcia".

A partir de llavors, s'ha orientat el seu ús "bé per enfrontar problemes concrets de salut, bé per elevar la capacitat general de l'individu", explica Kuusela.

Entre altres afeccions, serveix per tractar autisme, depressió, anorèxia o trastorn per dèficit d'atenció (TDA) o hiperactivitat (TDH) i, de fet, l'Acadèmia Americana de Pediatria, "referència en aquest camp", situa la seva eficàcia en TDA / TDH " al mateix nivell que la medicació, però sense efectes secundaris".

"Per a migranyes és especialment efectiu", indica, "com demostra l'informe presentat el 2013 per l'Associació de Neuròlegs Europeus, que xifrava en el 63% les persones tractades amb neurofeedback que havien reduït el 50% o més aquest problema".

"També és interessant comparar-ho amb la meditació", afegeix el científic.