La Policia Local de Vitòria ha multat amb 200 euros a un ciutadà per increpar l'exalcalde de Vitòria i actual vicesecretari del PP, Javier Maroto, el març passat durant una recollida de signatures per modificar la legislació i endurir l'accés a les ajudes socials.

Fonts del consistori han confirmat aquesta sanció, imposada pel fet que aquest ciutadà va cridar en veu alta "pocavergonya" a Maroto i el va acusar de no tenir "vergonya" en demanar signatures tot i que ell estava sent investigat pel Tribunal de Comptes de l'Estat per uns lloguers municipals.

L'origen d'aquest altercat va ser la campanya "Ajudes + Justes" que, amb el suport exprés de Javier Maroto i del PP basc, es va posar en marxa per demanar almenys 30.000 signatures amb l'objecte de presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) en el Parlament Basc per canviar la legislació i endurir l'accés a les ajudes socials.

El succés es va produir el 7 de març durant la campanya de recollida de signatures en un centre comercial de Vitòria, quan Maroto encara era alcalde de la capital alabesa.

La policia considera que va alterar la "seguretat col·lectiva" i per això imposa una multa de 200 euros per desordres tot i que el multat va al·legar que l'incident no va durar més d'un minut i que va cridar pocavergonya a Maroto al "context d'una crítica a l'alcalde "per recollir firmes per al seu" benefici "polític en ser una iniciativa que podia presentar com a parlamentari, segons explica la Cadena Ser, que ha tingut accés a l'informe policial.

Des del consistori vitorià, ara governat pel PNB, les fonts consultades per Efe han indicat que l'afectat pot recórrer la multa per la via contenciosa administrativa.

Aquest no és l'únic altercat que es va produir durant la recollida de signatures en la qual es va involucrar activament Maroto. Un altre ciutadà va presentar una denúncia davant la Fiscalia del País Basc contra l'exalcalde al qual va acusar d'haver-li amenaçat amb una multa de 350 euros després que ell li digués que la campanya que estava duent a terme induïa al racisme.

En aquest cas la denúncia va ser arxivada pel fiscal superior del País Basc, Juan Calparsoro, que ha subratllat que existien dues versions contradictòries sobre els fets, per la qual cosa no es podien donar per provades les paraules que, segons el denunciant, li va dir el llavors alcalde, tot i que el fiscal va considerar "cridaner" l'incident que va motivar la mateixa.