Més de 60 parelles del mateix sexe van contraure matrimoni al primer casament múltiple gai de Puerto Rico, fet històric possible gràcies a la decisió del Tribunal Suprem d'Estats Units de declarar constitucionals aquestes unions.

Entre els contraents que van participar en l'històric esdeveniment hi havia Charlie Martínez i Eliseo Natal, que després de 41 anys de festeig, finalment van unir les seves vides al passeig la Princesa, a l'àrea turística del Viejo San Juan. "Avui és un dia meravellós i increïble per a nosaltres", va assegurar Natal, qui va explicar que havia conegut el seu ara marit a Nova York en la dècada del 70, en el temps l'homosexualisme era molt més criticat, assenyalat i discriminat que ara.

"El missatge és que les persones poden fer-se la seva pròpia vida, ser felices i estimar-se al nivell que vulguin estimar-se, tant és el que facin", va afegir Natal, un militar retirat, abans d'arrencar la marxa nupcial i caminar davant de centenars de visitants que havien acudit a la cerimònia.

Les més de seixanta parelles van ser casades per 23 líders de diferents congregacions religioses davant de la seu de la Compa- nyia de Turisme de Puerto Rico, agència que promou l'illa caribenya com a destinació internacional de noces per a persones del mateix sexe.

"Estàvem esperant que fos legal completament, sinó ja ens hauríem casat, però gràcies a Déu es va donar", va afegir Natal, que va dir que al principi de la seva relació havia de amagar-se i la seva família no acceptava la relació, ja que volia que fos ministre religiós, i la de la seva parella anhelava que tingués un fill.

Els nous matrimonis es beneficiaran dels mateixos drets de què disposen les parelles heterosexuals, com ara fer conjuntament les declaracions sobre ingressos, els drets de pensions i el d'herència, tal com estipula el Codi Civil de Puerto Rico. "Es el millor que ens ha tocat, perquè ara si ell es posa malalt, jo puc estar amb ell i ningú no es pot ficar en això", ha expressat Natal.