Pequín centra aquests dies tots els focus de l'atletisme internacional per la celebració del Mundial d'aquest esport, malgrat que, segons les autoritats sanitàries, la intensa contaminació que caracteritza la capital xinesa la converteix en una ciutat poc apta per córrer a l'aire lliure.

Els cels blaus que esperen aquests dies Usain Bolt, Mo Farah o Allyson Felix en la cita atlètica de l'any, de fet, no són els mateixos que veuen habitualment els pequinesos.

Són el resultat de les restriccions a l'activitat normal de la ciutat i les àrees al seu voltant imposades pel Govern xinès perquè els esportistes puguin respirar sense riscos.

"La qualitat de l'aire ha millorat a Pequín, però encara hi ha un camí per recórrer abans que arribi als estàndards internacionals segurs", afirma a Efe el representant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a la Xina, Bernhard Schwartländer.

"L'exposició a curt termini a la contaminació atmosfèrica pot empitjorar problemes cardíacs i pulmonars ja existents i incrementar el risc d'atac al cor. L'exercici a l'aire lliure en els dies de forta contaminació exacerba aquests riscos", explica Schwartländer.

El representant de l'OMS adverteix que, entre els riscos que té l'exposició a la contaminació atmosfèrica a llarg termini, es troba la mort prematura per malalties cardíaques, infeccions respiratòries o càncer (particularment de pulmó).

Conscient dels perills per a la salut que comporta la contaminació, el Govern xinès ha posat en marxa en les últimes jornades draconianes restriccions al trànsit, que obliguen a la pràctica al fet que només circuli la meitat del parc mòbil de la ciutat.

"Hem pres tota mena de mesures de control durant les competicions i abans", exposa Chen Jie, subsecretari general del comitè organitzador del Mundial d'Atletisme de Pequín.

"Deixem d'utilitzar vehicles antics, també vam interrompre el funcionament de diverses centrals energètiques, empreses contaminants i obres. A més, avui altres mesures com aturar l'ús de rostidors i cuines a l'aire lliure i les restriccions del trànsit de vehicles segons tinguin matrícula parella o imparella", detalla Chen.

No tenen tanta sort com les grans estrelles de l'esport els milers d'aficionats a córrer que viuen a Pequín.