San Francisco explora l'amistat entre Walt Disney i Salvador Dalí

La mostra "Arquitectes de la imaginació" treballa
la relació entre dos dels grans innovadors artístics

24.08.2015 | 07:36
Dalí i Disney junts en una imatge de l´any 1957

Walt Disney i Salvador Dalí es van professar admiració mútua i van establir una amistat que va sobreviure al pas del temps i fins i tot a una col·laboració cinematogràfica fallida, segons reflecteix una exposició a la ciutat de San Francisco.
"Disney i Dalí: Arquitectes de la imaginació" explora la relació entre dos dels grans innovadors artístics del segle XX en una mostra que acollirà, fins al gener de l'any vinent, el Museu de la Família Walt Disney a San Francisco.
Les seves vides van arrencar a principi del segle XX, la de Disney a Chicago (EUA) el 5 de desembre del 1901, i la de Dalí a la localitat catalana de Figueres (Alt Empordà) l'11 de maig del 1904.
Tots dos van tenir pares dominants i poc expressius i mares profundament afectuoses. Els unia, també, un optimisme indestructible, que els va impulsar sempre cap endavant.
Les carreres del famós productor de pel·lícules d'animació Disney i del pintor surrealista espanyol es van creuar per primera vegada al Museu d'Art Modern de Nova York (MOMA) el 1936.
Aquell any, el MOMA va acollir diverses obres de Dalí en l'exposició "Art Fantàstic, Dadaisme, Surrealisme", així com mostres del curtmetratge d'animació de Disney Three Little Wolves.
Uns anys després, el 1944, va començar l'intercanvi epistolar entre Disney i Dalí, qui es va traslladar a viure als EUA en els anys que van precedir l'esclat de la Segona Guerra Mundial. Tots dos professen, en les seves cartes, admiració mútua.
El comissari de l'exposició "Disney i Dalí: Arquitectes de la Imaginació", Ted Nicolaou, va assenyalar que aquesta correspondència és una finestra a la personalitat dels dos creadors.
"Dalí mostra una gran calidesa humana en aquestes cartes molt allunyada de la imatge de persona distant o geni boig que projectava el seu personatge públic", va explicar a Efe Nicolaou, qui va esmentar, per exemple, l'afectuosa invitació que Dalí estén a Disney perquè vagi amb ell a pescar crancs de riu a Río Carmel (Califòrnia). "Tots dos van créixer en localitats petites, en contacte amb la naturalesa, i apreciaven la vida de camp", va dir Nicolau.
La família de Disney es va traslladar a una granja a Marceline, una petita localitat de l'estat de Missouri, al cor dels EUA, quan aquest tenia cinc anys, mentre que Dalí va passar la infància a Figueres.
Dalí i Disney es van conèixer finalment en persona en una festa a la meca cinematogràfica de Hollywood el 1945. Un any després van començar a col·laborar en la pel·lícula animada Destí. La col·laboració no va resultar fructífera i va acabar vuit mesos després de començar. "Tenien punts de vista diferents sobre com explicar una història", va explicar el comissari de l'exposició, que va afegir que Disney invitava sempre els seus animadors a desenvolupar personatges sòlids, a insuflar personalitat en les creacions animades.
"A Dalí no li importaven els personatges. Per a ell les històries no eren narratives que començaven al punt a i continuaven en b i c. Per a ell una història era una successió d'imatges com si fossin somnis", va indicar Nicolaou.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema