Les prospeccions sísmiques, realitzades a través de trets amb canons d'aire, per trobar petroli a l'Àrtic, podrien lesionar greument les balenes i altres espècies marines, segons denuncia un informe de la institució científica Marine Conservation Research elaborat per a Greenpeace.

Portaveus d'aquesta organització a Espanya van alertar ahir que la indústria petroliera s'està acostant cada cop més a aquesta regió prístina pel fet que el canvi climàtic ja fon grans extensions de gel.

Una empresa noruega que opera a l'est de Groenlàndia, a l'entorn de la regió que Greenpeace va visitar amb Alejandro Sanz el 2013, ha començat a mapar el llit marí per trobar possibles jaciments de petroli, ha assegurat l'organització ecologista en un comunicat.

El mètode usat en les prospeccions consisteix a "executar trets amb canons d'aire que emeten pulsacions de sons de 259 decibels cap al fons marí, una intensitat que seria percebuda per l'ésser humà aproximadament vuit vegades més forta que la d'un motor de reacció enlairant-se".

"És clar que el soroll de les prospeccions sísmiques té un impacte en les balenes, ja que els pot danyar l'audició, la capacitat de comunicació i desplaçar-les, perquè afecta el seu comportament en el busseig, l'alimentació i els patrons de migració", ha declarat Oliver Boisseau, investigador de l'institut Marine Conservation Research, que ha fet l'estudi. "Cada cop hi ha més indicis que això podria causar greus lesions, i també alterar l'èxit reproductiu dels animals, augmentar el risc d'avaraments o de quedar atrapats al gel", ha afegit Boisseau. El trencaglaç de Greenpeace va actualment cap a la zona del mar de Groenlàndia, on es fan les prospeccions.