Científics del departament de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han creat i dissenyat al laboratori el primer forat de cuc (túnel còsmic) que connecta magnèticament dues regions de l'espai.

La UAB ha informat que els científics han creat per primera vegada un forat de cuc, que és un túnel còsmic que transfereix "el camp magnètic d'un extrem a un altre i el manté indetectable i invisible al llarg de tot el camí".

El dispositiu podria tenir aplicacions mèdiques i pot obrir la possibilitat de fer ressonàncies amb més comoditat per als pacients, ja que permetrà allunyar-los dels detectors als hospitals o obtenir imatges de ressonància de diferents parts del cos de forma simultània.

El terme forat de cuc creat per científics s'ha popularitzat gràcies a sèries de televisió o de pel·lícules de ciència-ficció com Stargate, Star TrekInterstellar.

Els investigadors, segons la UAB, han utilitzat metamaterials i metasuperfícies per construir "aquest túnel còsmic experimental, de manera que el camp magnètic d'una font apareix a l'altre extrem del forat de cuc com un monopol magnètic aïllat".