Una dotzena d'atacs de taurons, entre ells un de mortal, ha posat en escac les autoritats de l'est d'Austràlia, regió considerada una de les meques del surf i important destinació turística del país.

El febrer passat, un esqual va atacar i va matar un surfista japonès a prop de Ballina, al nord de l'estat de Nova Gal·les del Sud, on els atacs de taurons han ferit més d'una desena de persones aquest any enfront dels tres successos, dos de mortals, registrats el 2014. Les xifres d'atacs en el conjunt d'Austràlia, 27 fins ara, també ja han sobrepassat els 23 de registrats durant tot el 2014.

Unes 180 espècies d'esquals habiten les aigües d'Austràlia i tendeixen "a concentrar-se als llocs on hi ha menjar", va assenyalar a Efe Daniel Bucher, biòleg marí de la Universitat Southern Cross. L'expert va subratllar que "la presència d'aquests depredadors és un símptoma de la bona salut de les aigües".

La majoria dels atacs són atribuïts al tauró blanc (Carcharodon carcharias), així com al tauró tigre (Galeocerdo cuvier) i el tauró toro (Carcharhinus leucas).

Segons Bucher, el nombre d'atacs registrat sembla estar vinculat "a una combinació geogràfica i climàtica que ha fet que hi hagi més quantitat d'aliments que abans". També al fet que molts taurons segueixen el moviment migratori de les balenes, des de l'Antàrtida cap al nord.

El creixent nombre d'alertes ha obligat al tancament temporal de platges turístiques i la cancel·lació de competicions aquàtiques, fet que ha motivat diversos grups a demanar un increment dels sacrificis d'aquests animals.

"Hem d'adonar-nos que es tracta d'un ambient salvatge, no d'una piscina", va remarcar l'especialista en taurons en recordar que aquests animals busquen aliment en la desembocadura dels rius, especialment després de fortes tempestes.

Les autoritats de Nova Gal·les del Sud han destinat uns 158.000 euros a intentar mitigar els riscos d'atacs de taurons.

Aquesta setmana un grup d'experts i funcionaris va començar el seguiment dels taurons de la regió amb l'ajuda de sis aparells de rastreig per satèl·lit. El programa permetrà determinar els factors vinculats a la seva presència en les aigües de l'est i nord de Nova Gal·les del Sud i saber si hi ha patrons en els seus desplaçaments i la seva interacció amb els humans.

Entre els amants del surf s'ha popularitzat la col·locació en la taula d'un dispositiu que emet senyals electromagnètics que suposadament repel·leixen els taurons.

Hi ha la proposta d'establir barreres plàstiques o escuts electrònics que desorientin als esquals.

El 2013, el govern estatal d'Austràlia Occidental va posar en marxa un polèmic pla de captura i matança de taurons de més de 3 metres per protegir els seus banyistes.

En algunes parts de Nova Gal·les del Sud i Queensland també s'utilitzen xarxes i fins i tot complexos hams per impedir els atacs.