Un discurs de més de deu minuts del raper Kanye West, que va anunciar que es presentarà a president dels Estats Units el 2020, i les extravagàncies de la cantant i mestra de cerimònies Miley Cyrus van marcar diumenge a la nit la gala dels MTV Video Music Awards (VMA) celebrada a Los Angeles.

Aquests premis van coronar com a reina de la nit Taylor Swift, si bé els VMA van demostrar un any més que la seva transcendència rau més en el drama que acompanya els seus protagonistes, que en la importància d'uns guardons els guanyadors dels quals són triats pels vots dels fans.

Swift va aconseguir tres estatuetes, entre elles la de millor vídeo musical per Bad Blood -la més rellevant de la vetllada- i es va encarregar de lliurar el premi honorífic Michael Jackson Video Vanguard a Kanye West sis anys després que el cantant arruïnés el seu moment de glòria precisament en uns altres MTV.

El 2009, West va pujar a l'escenari del Radio City Music Hall de Nova York just quan Swift celebrava la seva victòria en la categoria de millor vídeo musical femení per You Belong With Em per mostrar el seu enuig pel fet que el públic hagués preferit aquest treball en comptes de Single Ladies de Beyoncé.

Diumenge, ara des del teatre Microsoft (abans Nokia), Swift va recordar aquell moment que va fer furor per les xarxes socials i va mostrar la seva admiració a West, que poc després va prendre la paraula per fer un emotiu discurs -però dispers- de més de 10 minuts en el qual no va arribar, però, a demanar perdó.

El raper, que en aquesta ocasió va ser gentil amb Swift, va semblar expressar cert remordiment, encara que el que en principi sonava a disculpa va concloure en justificació. "El problema era la contradicció. La contradicció és que jo lluito pels artistes, però en aquesta lluita vaig ser irrespectuós amb els artistes d'alguna manera", va dir el cantant, que va acudir a l'esdeveniment acompanyat per la seva dona, Kim Kardashian, i diversos membres més d'aquesta mediàtica família.