Investigadors del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva de la Vall d'Hebron Institut de Recerca han descobert que els pacients amb síndrome de l'intestí irritable amb diarrea i els que alternen restrenyiment amb diarrea tenen menys diversitat microbiana.

La investigació, que publica la revista Nature Scientific Reports i que ha analitzat la mostra més gran de pacients d'aquesta malaltia fins ara, ha revelat que els afectats per aquesta patologia tenen menys bacteris productors de butirat i metà que els pacients sans o els pacients amb constipació de ventre (restrenyiment). El butirat contribueix a la impermeabilitat de la barrera epitelial i la seva absència o poca presència provoca que els microbis traspassin la barrera i interactuïn amb cèl·lules immunitàries o nervioses de la paret intestinal. Quant al metà, els científics no només han identificat que els pacients amb diarrea tenen menys microbis productors d'aquest gas, sinó que entre els pacients amb restrenyiment abunden aquest tipus de bacteris que alenteixen el contingut intestinal.

Els investigadors van analitzar la composició i estructura del microbioma de 113 persones amb intestí irritable i de 66 sanes.