La vacuna contra la sida podria ser administrada a partir de l'any que ve, ha afirmat avui el director executiu d'ONUSIDA, Michel Sidibé, en una entrevista en què va dibuixar un horitzó optimista on aquest mal deixaria de ser una preocupació de salut pública a escala mundial.

"Crec que la injecció podrà començar a ser administrada a partir de l'any que ve, perquè el descobriment ja està fet", va destacar el malià durant una visita a Santiago de Xile emmarcada en la primera missió del directiu al Con Sud de l'Amèrica Llatina.

L'objectiu de la nova vacuna, que ja s'està assajant en pacients en diferents parts del món, és aconseguir el que els metges anomenen com la "curació funcional", és a dir, aconseguir que els malalts puguin deixar el tractament retroviral diari, que el seu sistema immunològic estigui intacte, i que la càrrega viral es normalitzi.

"Fa uns anys, una persona que tenia VIH s'havia de prendre 18 pastilles diàries, avui només se n'ha de prendre una, i demà pot ser que amb una injecció cada sis mesos en tingui prou", va destacar el director executiu, que està convençut que els avenços científics en aquesta matèria permetran canviar radicalment la lluita contra el virus de la immunodeficiència humana.

Per a Sidibé, una de les grans victòries del combat contra el VIH ha estat aconseguir controlar l'epidèmia i reduir dràsticament el nombre de nous contagis, motiu pel qual augura que, encara que el virus no desapareixerà mai, d'aquí a poc temps "deixarà de ser un tema que centri la preocupació sanitària dels governs".

"Hem fet uns avenços inimaginables", va declarar el representant, que es va mostrar orgullós que el món hagi aconseguit trencar amb la conspiració del silenci i aplacar la trajectòria del virus.

"La gent abans es moria, els hospitals estaven plens de malalts amb sida, i avui podem dir orgullosos que vivim un context completament diferent", ha manifestat Sidibé.

L'Amèrica Llatina i el Carib, l'única regió del planeta que ha consensuat un conjunt de metes regionals de tractament i prevenció del VIH per posar fi a la sida com a amenaça de salut pública per al 2030, està avançant "a passos de gegant" per aconseguir aquesta fita i impulsar el compromís cap a la sostenibilitat de les accions necessàries per a aquest fi, en una regió que té 1,7 milions de persones amb VIH.

Entre el 2000 i el 2014, les noves infeccions del virus a la regió van disminuir el 17%, i el nombre de morts relacionades amb la malaltia va caure el 29%. No obstant això, per al representant, a àmbit mundial encara queden molts reptes pendents en la matèria, entre els quals destaca la persistència de l'estigma social cap als infectats pel VIH i la lluita contra la complaença entre els joves.

Per a Sidibé, la falsa seguretat davant la sida pot ser un dels pitjors enemics que hagi d'afrontar la malaltia en els propers anys, un rival que només podrà ser derrotat amb una inversió ferma i sostinguda en programes preventius, accés universal al tractament, atenció sanitària i suport als contagiats. "La sida no acabarà fins que no aconseguim construir societats inclusives on hi hagi menys riscos, ja que no es tracta només de combatre una malaltia, es tracta de canviar la societat i de respectar la dignitat de les persones".