Súria ha inaugurat, a la sala Cal Balaguer del Porxo i el Casinet, l'exposició "La Nova Cançó. La veu d'un poble". L'acte va ser un homenatge a aquest moviment clau per al redreçament cívic, cultural, polític i social de Catalunya durant el franquisme i els primers anys de la transició. La mostra es pot visitar fins al proper 1 de novembre.

La mostra aplega fotografies, caràtules de discos, plafons i altres documents gràfics i audiovisuals sobre el naixement i l'evolució de la Nova Cançó, i en destaca el fort impacte cultural i social en la Catalunya de l'època, així com la riquesa i diversitat musicals del moviment, més enllà dels artistes més emblemàtics.

La coneguda fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich, autora d'algunes de les imatges més destacades de la Nova Cançó i comissària de l'exposició, va destacar en l'acte inaugural que, tot i néixer com un moviment musical, aviat va aglutinar artistes rellevants d'altres disciplines. També va donar lloc a l'aparició d'una indústria discogràfica catalana, al desenvolupament d'un circuit d'actuacions en directe per tot el país i a la seva internacionalització.

Segons Aymerich, la Nova Cançó va esdevenir "un moviment cultural" que va contribuir decisivament a la recuperació social de l'ús del català i a la sensibilització social i política de moltes persones, va obrir escletxes de llibertat en ple franquisme, tot i la pressió de la censura del règim. L'acte es va cloure amb la interpertació de cançons com Al vent, de Raimon, L'estaca, de Lluís Llach, i Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa.