L'exploració espacial no només és un món apassionant sinó que a més "genera grans beneficis per a la humanitat, uns beneficis que no aconseguiríem si no fos per l'ambició d'explorar l'univers", afirma William H. Gerstenmaier, responsable d'Exploració i Operacions tripulades de la NASA.

L'enginyer nord-americà ha viatjat a Madrid per celebrar el mig segle de vida del Centre de Comunicacions de la Xarxa de l'Espai Profund (DSN), l'estació de seguiment de l'espai que la NASA té a Robledo de Chavela, a 65 quilòmetres de Madrid. En una trobada amb periodistes, va subratllar que "explorar l'univers serveix per fer més fàcil la vida a la Terra". Per a la missió Apollo, per exemple, "va caldre miniaturitzar components i per a això es va desenvolupar la tecnologia que actualment s'usa en els mòbils. Internet va començar aquí, i encara que moltes coses les donem per fetes, han requerit molt de temps i molta feina".

"Quan mirem el temps a internet, és perquè anteriorment s'ha desenvolupat un satèl·lit meteorològic, i si ara arribem als llocs amb només fer una ullada al mòbil és gràcies a la tecnologia GPS, desenvolupada pel sector espacial. Les transaccions bancàries que permeten passar dades de forma segura, també tenen el seu origen en el sector espacial", afirma. Però a més hi ha qüestions de salut que les tripulacions (per efecte de la ingravidesa) comparteixen amb la gent gran o els malalts: "pèrdua de massa òssia, atròfia muscular, degradació del sistema immune, o problemes relacionats amb la percepció, són aspectes que afecten les persones a la Terra i els astronautes".

Gerstenmaier rememora els inicis de l'exploració espacial, quan "era una veritable competició. Volíem ser millors que els russos i trepitjar la Lluna, i això justificava la despesa" però en arribar a l'objectiu la cursa es va frenar i va donar pas a la cooperació internacional, que és "un món molt més sostenible i favorable per avançar en l'exploració espacial". "Com va dir Mandela en una ocasió, si vols ser el primer, millor vés-hi sol, però si vols quedar-te, ves-hi acompanyat", va parafrasejar.

Per aconseguir una bona exploració espacial la cooperació (fins i tot amb el sector privat) "és molt important", destaca, i "això és el que fem els 16 països que som a l'Estació Espacial Internacional (EEI), treballar mà a mà, també en el disseny del viatge a Mart, en el qual utilitzarem tecnologia desenvolupada en altres països".