Benicio del Toro (Puerto Rico, 1967), guanyador d'un Oscar per Traffic, torna al cor de la lluita contra el narcotràfic en Sicari, el film de Denis Villeneuve ambientat a la frontera de Mèxic que es va presentar ahir a la secció Perles del Festival de Sant Sebastià.

"És molt trist el que està succeint en parts de Mèxic, la violència s'ha desbordat", va assenyalar a Efe l'actor, gairebé un habitual del Zinemaldia, on l'any passat va recollir el Premi Donostia.

"Em ve al pensament el que va passar a Iguala, a Guerrero, la desaparició dels 43 estudiants. La recerca es demora, hi ha sospites, però no es troben els culpables. Són coses que ens toquen a tots, especialment si ets hispà", va afegir.

A Sicari, Del Toro interpreta un consultor que, mogut per la set de venjança, acompanya un equip d'intel·ligència nord-americana liderat per Matt Graver (Josh Brolin) a la zona fronterera entre Estats Units i Mèxic per ajudar en la lluita contra els cartells de dro-gues. A l'equip també hi ha Kate Macer (Emily Blunt), una idealista agent del FBI que s'enfronta al clàssic dilema de si la fi justifica els mitjans o si té sentit atenir-se a les regles, quan l'enemic se les salta totes.

"Quan vaig llegir el guió vaig trobar aquest angle molt interessant, perquè és una guerra que la CIA i la DEA tenen des de fa 30 anys i ningú no ha guanyat, es manté un etern empat", assenyala l'actor porto-riqueny. "El que planteja la pel·lícula, i en particular el meu personatge, és: 'fem un últim esforç, a batallar el foc amb foc, perquè fa anys que batallem el foc amb aigua i no s'apaga".