El 70 % dels cuidadors no professionals de persones que tenen Alzheimer està en risc de patir trastorns orgànics i fisiològics a causa de la sobrecàrrega, i els més freqüents són d'origen muscular, malalties cardiovasculars, problemes respiratoris i gastrointestinals. Aquestes són algunes de les dades que va oferir ahir, Dia Mundial de l'Alzheimer, la fundació Vianorte-Llacuna, que adverteix a més que molt pocs d'aquests cuidadors van a consultes mèdiques fins que no és estrictament imprescindible.

La taxa d'incidència de malaltia en els cuidadors de persones que tenen Alzheimer és molt més alta que en la resta de la població, però a més aquests tenen dificultat per conciliar la cura de la persona amb la seva faceta familiar i social. El 54% dels cuidadors descuiden o abandonen les atencions que donaven a altres familiars, i el 33% abandona la cura personal, com la perruqueria o l'alimentació, i mostra menys interès per altres activitats. Davant d'aquesta situació, molts d'ells se senten desbordats -fins al 69% afirma sentir-se així- i reclamen assessorament per realitzar aquestes cures.

Per això, segons Eduardo Hernández de Armijo, director general de la fundació, cal facilitar que els cuidadors puguin conciliar la vida familiar i laboral amb la cura de les persones que pateixen Alzheimer.

La malaltia d'Alzheimer és la forma de demència més freqüent entre la gent gran, afecta unes 600.000 persones a Espanya, i en el 80% dels casos són les famílies les que assumeixen en solitari la cura i les despeses generades per aquests malalts davant l'oblit institucional.