El Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) ha arribat al seu màxim nivell d'energia, i els milers de científics que treballen al seu voltant culminen en aquests mesos la posada a punt de tots els seus sistemes perquè produeixi la quantitat de dades necessàries per dur a terme nous descobriments.

"Quant a l'energia, ja estem al màxim, pel que fa a intensitat, preveiem que aquest any serà de posada a punt de tots els sistemes per dedicar el 2016 a la producció de bilions de col·lisions", va explicar ahir el cap del Departament de Tecnologies del Centre Europeu de Física de Partícules (CERN), José Miguel Jiménez.

Aquests bilions de col·lisions de partícules llançaran les dades que permetran als científics d'aquesta entitat aconseguir més descobriments en el camp de la física.

L'LHC va tornar a funcionar a principi de l'abril passat, després de dos anys d'aturada per fer-ne un manteniment tècnic complet i després d'haver estat l'instrument que va fer possible el descobriment més important en el terreny de la física en les últimes dècades: la partícula elemental coneguda com a bosó de Higgs. Aquest bosó és una de les pedres angulars del model estàndard de la física, però la seva existència era només teòrica fins que va poder ser vist a l'LHC, de manera que la teoria va quedar comprovada.

Jiménez, un destacat científic que té al seu càrrec una plantilla de mig miler de científics i tècnics, i un pressupost proper als cent milions d'euros, va intenta explicar de manera senzilla el que ara s'intentarà dur a terme.

"Queden moltes preguntes, però entre les més importants hi ha: tenim un bosó de Higgs, o és una família i el que hem vist és la signatura de la família? Veurem que només n'hi ha un, però que té germans i germanes?". L'altra gran incògnita per resoldre es refereix a la matèria fosca, de la qual gairebé no es coneix res, tot i que representa la part més gran de l'univers. "De què està feta la matèria fosca? No tenim una resposta a aquesta pregunta, i l'LHC podria contribuir a aclarir-ho", va assenyalar el responsable del desenvolupament, manteniment i operació de les tecnologies utilitzades en els acceleradors del CERN.