Investigadors de diverses universitats i centres han desenvolupat un dispositiu que monitoritza persones dependents en situacions de risc i avisa els seus cuidadors en cas que caiguin o necessitin ajuda. Es tracta d'un dispositiu basat en tecnologia de visió per computador i intel·ligència artificial que permet, en cas de percebre una situació de risc, avisar immediatament el cuidador a través d'una aplicació mòbil.

El sistema, anomenat Care Respite, pretén millorar la qualitat de vida dels cuidadors donant-los suport en la seva tasca, segons han informat els seus creadors, investigadors de CVC, UAB, UB i UOC. "Els familiars directes de la persona dependent solen dedicar entre 6 i 8 hores diàries o més a la seva cura, cosa que els suposa una gran càrrega física i emocional, que afecta la seva salut", ha explicat l'investigador del CVC i la UB Sergio Escalera.

Care Respite es compon d'una càmera capaç de captar imatges de dia i de nit i de micròfons i altaveus. El sistema detecta les situacions de risc sense que el dependent hagi de pulsar cap alarma i permet parlar amb ell sense que hagi de fer funcionar cap dispositiu.