L'investigador espanyol Juan Carlos Izpisúa ha assegurat que encara que cal avançar "amb molta cautela" ja tenen proves que es poden generar cèl·lules renals humanes dins d'animals en experimentació, en concret de porcs.

Izpisúa, que el 2013 va aconseguir desenvolupar minironyons a partir de cèl·lules mare, participa al 45è Congrés de la Societat Espanyola de Nefrologia a València.

Referent mundial en medicina regenerativa, des de l'Institut Salk d'Estudis Biològics a La Jolla, Califòrnia, ha protagonitzat alguns dels més importants avenços destinats a crear òrgans humans que siguin trasplantables sense possibilitat de rebuig i sense que el trasplantat hagi de prendre medicaments la resta de la seva vida, segons fonts de l'organització del Congrés.

Izpisúa, que ha impartit la conferència "Medicina Regenerativa del laboratori a la clínica" ha exposat aspectes d'algunes de les seves últimes investigacions, com la diferenciació cel·lular utilitzant un model in vitro al laboratori que ofereix resultats molt esperançadors per a la generació de cèl·lules renals humanes, anomenada nefrones, que podrien usar-se per al trasplantament.