Els armenis a Iran, una antiga i molt respectada minoria ètnica a la República Islàmica, mantenen a Teheran un imponent centre cultural on les seves tradicions són llei i on és possible trobar l'únic lloc del país en el qual el consum d'alcohol en públic no està perseguit. En un país on l'estricta aplicació dels preceptes islàmics obliga les dones a portar el cap cobert amb un vel fora de la seva llar, prohibeix la interacció entre persones de diferent sexe i on la música i el cant estan molt mal vistos per les autoritats, el Club Armeni Ararat, emparat per la legislació iraniana, constitueix una excepció a totes aquestes normatives.

Aquesta excepcionalitat del club, on la policia té prohibida l'entrada sense el consentiment exprés dels seus dirigents, permet que homes i dones sense vel puguin estar asseguts a la mateixa taula i consumir una copa de vi, que, això sí, hauran d'haver portat des de casa.

"Això és part de la propietat dels armenis, que com a minoria religiosa reconeguda a la Constitució iraniana, té normes específiques. Només els armenis tenen permís per entrar al club i per això es considera com la nostra casa. Iran reconeix que dins d'aquestes parets podem moure'ns segons la nostra cultura i tradicions", diu Gevork Vartan, president del centre.

Segons Vartan, aquests privilegis es mantenen perquè entre els armenis, el primer poble que va abraçar el cristianisme com a religió oficial, i la República Islàmica de l'Iran "hi ha confiança" en l'entesa que "no en farà mal ús". Així, per exemple, si bé les dones es poden moure lliurement sense vel dins de la institució i participar en cors i grups de ball, l'ús de la piscina continua sent estrictament segregat per sexes i la venda d'alcohol dins les instal·lacions, no així el consum, està prohibit.

Les excepcions i privilegis a grups ètnics no musulmans dins de l'Iran són una de les característiques més assenyalades de la legislació iraniana, que els permet viure sota les seves pròpies tradicions i enviar els seus propis diputats al Parlament.

"L'Iran potser és l'únic país amb una comunitat armènia on aquesta està present en el Poder Legislatiu de forma expressa. I això s'estén als assiris, els zoroastrians i els jueus, que tenen un diputat cadascun per defensar-los".