El científic Rafael Delgado, que investiga el potencial dels anticossos dels convalescents d'Ebola per curar altres malalts, assegura que "ni que es dilueixi fins a 500 vegades, aquest plasma continua neutralitzant el virus"

El sèrum d'aquells que han aconseguit vèncer la infecció per virus d'Ebola s'ha convertit en una peça clau en el tractament per a altres contagiats, com va passar en el cas de l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero.

Fa just un any, Romero es va infectar d'Ebola a l'hospital Carlos III de Madrid a través del missioner repatriat des de Sierra Leone Manuel García Viejo.

Dins el còctel de tractaments que va rebre també se li va transfondre el plasma de la monja Paciencia Melgar, que va vèncer miraculosament el virus a Libèria.

Dues vencedores de l'Ebola que ara participen amb les seves mostres en un assaig de l'Hospital 12 de Octubre liderat pel cap del Servei de Microbiologia d'aquest centre madrileny, Rafael Delgado, expert en Ebola des que, a final dels noranta, va investigar vectors virals per a una vacuna.

"Mesurem en aquest plasma els anticossos totals, i després una part, els que són capaços de bloquejar la infecció, el virus", explica. Es tracta d'esbrinar la potència neutralitzant, la capacitat de bloquejar la infecció. I alguns d'aquests pacients convalescents tenen una quantitat d'anticossos tan alta "que podem diluir aquest plasma fins a 500 vegades i encara continua neutralitzant el virus", afirma.