El nou president del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), el sud-coreà Hoesung Lee, adverteix que el temps corre per evitar "conseqüències irreversibles" i demana reduir el 3 % anual les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

"Sabem amb el 95 % de seguretat que les activitats humanes estan causant el canvi climàtic. Sabem que tots hem d'actuar per evitar les conseqüències generalitzades i irreversibles que vindran. Sabem que el temps no està a favor nostre", va alertar en roda de premsa.

Hoesung, elegit dimarts a Dubrovnik nou president d'aquest òrgan, va afegir que encara es pot prevenir la tragèdia i que la humanitat encara "pot edificar un món més resistent i pròsper".

Economista expert en energia i medi ambient va assegurar que el planeta ha d'unir forces per enfrontar conjuntament la difícil tasca de reduir les nocives emissions globals almenys el 3% cada any fins a final de segle.

"Necessitem tenir una reducció d'almenys el 3 % de les emissions cada any durant la resta del segle", va remarcar, citant els resultats del Cinquè Informe d'Avaluació de l'IPCC.

Entre les seves prioritats com a nou cap del grup, Hoesung va apostar per aprofitar els coneixements del món dels negocis i del sector privat.

"Cal involucrar-hi el sector dels negocis i el financer. Els governs no poden resoldre sols els problemes del canvi climàtic. Necessitem que el sector privat s'hi involucri cada vegada més", va insistir.

Hoesung va destacar que l'IPCC seguirà sent en el futur "una institució dinàmica que proveeixi els polítics responsables, el món dels negocis, la societat civil i les organitzacions corresponents, d'avaluacions científiques de màxima qualitat sobre els canvis climàtics". Va anunciar que, com a president, posarà també més èmfasi a augmentar el coneixement dels impactes regionals del canvi climàtic, especialment en els països en desenvolupament.

Una altra tasca important serà millorar la política de comunicació dels descobriments i informacions sobre la situació i sobre la manera de prevenir i adaptar-se a aquests canvis, va dir. En aquest sentit, va prometre que "donarà suport al que ha funcionat, mantenir el que és necessari i canviar el que necessita millorar" en la forma en què treballa l'IPCC.

El nou president de l'IPCC pronunciarà el seu primer discurs d'importància en la Cimera del Clima de París el desembre, en què s'espera l'adopció d'un acord global sobre el clima que succeiria el Protocol de Kyoto.

L'IPCC va ser creat l'any 1988 per avaluar la informació disponible sobre el canvi climàtic. L'any 2007 va rebre el premi Nobel de la pau al costat de l'exvicepresident dels EUA Al Gore.