Un de cada deu joves que practiquen un consum abusiu d'alcohol, sobretot els caps de setmana, acabarà desenvolupant addicció a l'alcohol. A més, prop del 40 % es veurà afectat per problemàtiques relacionades, com ara una intoxicació etílica o accidents de trànsit. Així es va apuntar ahir en la presentació de la primera convenció de la Confederació d'Alcohòlics, Addictes en Rehabilitació i Familiars d'Espanya (CAARFE), que reuneix fins dilluns unes 250 persones a Salou. El consum abusiu d'alcohol en entorns recreatius -sovint acompanyat de substàncies estupefaents-, el turisme de borratxera i la poca percepció de risc que se'n té són algunes de les principals denúncies de l'entitat.

L'edat mitjana d'inici al consum d'alcohol dels espanyols se situa en els 13,7 anys i, segons ha apuntat el doctor i vicepresident de la Societat Científica Socidrogoalcohol, Francisco Pascual, pràctiques associades al botellón, que comporten un consum abusiu d'alcohol en un curt període de temps, pot acabar derivant en una addicció si es porta a terme amb freqüència. La ingesta d'una mitjana de quatre combinats en les dones, i d'un mínim de cinc en els homes, en un període no superior a les dues hores, és el que permet arribar "a un nivell elevat i ràpid d'embriaguesa", segons Pascual.

El consum s'estén entre els joves, però també en els col·lectius de 30, 40 i, fins i tot, 50 anys, que porten a terme un consum recreatiu, bàsicament de caps de setmana. Sovint, la ingesta de begudes alcohòliques s'acompanya amb el consum de drogues com ara cocaïna i opiacis, majoritàriament marihuana. De fet, Pascual ha apuntat que la relació entre drogues i alcohol és molt elevada, ja que nou de cada deu persones que consumeixen drogues, també ingereixen alcohol