El jurat dels guardons Vinari va distingir divendres la trajectòria de Ramon Roqueta Roqueta amb el Premi Monvínic a la Trajectòria Personal en el Món del Vi, un reconeixement per l'expansió que va aconseguir en el seu celler homònim amb la creació d'una xarxa de distribució per tot l'estat espanyol. El premiat va fer que els vins que comprava als pagesos de Rajadell i Fals arribessin fins a destinacions llunyanes com Sant Sebastià. El jurat va destacar que al seu moment "va obrir un camí per al vi català que a hores d'ara fa la volta al món".

El veterà Ramon Roqueta Roqueta és el president d'honor del grup cellerer familiar Roqueta Origen. Procedent d'una família de viticultors arrelats al Bages des del segle XII, rep el guardó per la seva implicació i trajectòria personal i empresarial en el món del vi.

El lliurament va tenir lloc la nit de divendres a l'Auditori de Vilafranca del Penedès i va tenir el suport del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i de les diferents Denominacions d'Origen de Catalunya.

Seguint l'empremta dels seus avantpassats, Ramon Roqueta Roqueta va fer-se càrrec de l'empresa familiar l'any 1968. Els seus anys al capdavant del celler van traduir-se en una gran expansió de la marca i en l'establiment d'una xarxa de distribució per tot el país, fins que a final dels anys 80 va cedir la posició al seu fill, Valentí Roqueta, actual president del grup. I el seu nét, també Ramon Roqueta, també està al davant dels cellers del grup.

Ramon Roqueta va ser alcalde de Manresa entre 1975 i 1979. La seva trajectòria ha estat consolidada per les generacions se- güents de la família i ha estat guardonada en nombroses ocasions, entre les quals destaca el reconeixement de la Generalitat de Catalunya per la seva intensa dedicació al món del vi, amb la concessió de la Medalla de l'Agricultura Catalana l'any 1993.

En la gala de divendres, el premi al millor vi va ser per al vi negre Vermell de Peguera 2013 del celler Clos de Peguera -DO Conca de Barberà-, va ser proclamat millor vi català d'enguany amb el premi Gran Vinari d'Or durant la gala que es va celebrar divendres al vespre a Vilafranca del Penedès. El jurat de la tercera edició dels Premis Vinari va reconèixer aquest vi jove "per la seva originalitat a recuperar un estil tradicional", sense que la intensitat del color sigui "una obsessió". En total, es van presentar al concurs 839 referències de vins de les 12 denominacions d'origen catalanes, dels quals se'n van premiar 166. A banda, l'elaborador manresà Ramon Roqueta Roqueta va rebre el Premi Monvínc a la Trajectòria Personal en el Món del Vi.

Paral·lelament al gran primer premi, es van lliurar 12 Vinari d'or. Dos van ser per a la DO Empordà, amb el Blanc dels Aspres 2013 del celler Vinyes dels Aspres en categoria Blanc de pas per Fusta, i el SoliSerena Garnatxa d'Empordà del Celler Cooperatiu d'Espolla en Vins dolços, Rancis i de Postres. Alhora, la DO Priorat també va aconseguir dos ors: el Giné Rosat 2014 del celler Buil & Giné en Rosats, i el Clos Abella 2010 de Marco Abella en Negres de Guarda.

La resta de premis Vinari d'Or es van repartir arreu del territori: la DO Alella es va endur l'Escumosos Reserva amb Marfil Blanc de Negre Brut 2010 del celler Alella Vinícola, la DO Penedès va guanyar el Negres de Criança amb el Sumarroca Bòria 2011, i la DO Terra Alta va obtenir la màxima distinció de la categoria Blancs Joves amb el Prohom Blanc Ecològic 2014 del celler Coma d'en Bonet.

Per la seva part, la Dominació d'Origen Cava va guanyar els quatre Vinari d'Or reservats per a escumosos.

Els guanyadors van ser: Grau Dòria Brut 2013 en Escumosos Joves, Marta Passió Reserva 2012 de les caves Canals Canals en Escumosos Rosats, Rimarts Brut Nature Gran Reserva 2011 en Escumosos Gran Reserva i Guillem Carol Gran Reserva Millenium 2006 dels cellers Carol Vallès en Escumosos Antigues Reserves.