L'augment de la temperatura global entre 1,5 i 2 graus centígrads provocaria la pèrdua de fins al 85% de les capes de gel a l'Antàrtida i un dramàtic increment del nivell del mar, segons un estudi publicat ahir.

El col·lapse de les capes de gel antàrtic podria contribuir a un augment del nivell del mar de 40 centímetres al 2100, el que s'acceleraria fins al 2300, quan seria d'uns 3 metres, i continuaria aquest increment per milers d'anys més, d'acord a aquest estudi realitzat per científics neozelandesos i australians.

Nicholas Golledge, de la neozelandesa Universitat de Victòria i líder d'aquest estudi publicat a la revista Nature, ha remarcat que l'escalfament de l'atmosfera s'hauria de mantenir per sota dels 2 graus per evitar la pèrdua de les capes de gel.

"Si no s'aconsegueix l'objectiu de 2 graus Celcius, la contribució de l'Antàrtida a l'augment dels nivells del mar pot arribar fins a uns 10 metres més que en l'actualitat", segons va dir Golledge en un comunicat l'australià Universitat de Nova Gal·les del Sud (UNSW, sigles en anglès) que també va participar en la investigació.

L'amenaça del canvi climàtic plana sobre el 10 % de la població mundial que viu en aquest cinturó costaner de 10 metres sobre el nivell del mar, que inclou els estats insulars del Pacífic.