Emmarcat dins la línia d'investigació Paisatges 1883, i amb l'objectiu de recuperar les tècniques de vinificació i varietats ancestrals de la DO Pla de Bages, Roqueta Origen va organitzar ahir una visita per conèixer de prop el projecte pioner d'elaboració de vi a partir de varietats autòctones en una tina de pedra seca ubicada a la vinya Mas Arboset, al Pont de Vilomara i Rocafort.

Plantada amb ceps de més de 70 anys, Mas Arboset té una desena de varietats autòctones, entre les quals destaquen sumoll, punxó fort, garnatxot, cua de moltó, malvasia de Manresa, mandó, pansera i picapoll, i és única en el món que té una tina de pedra seca en el seu interior, segons destaca Roqueta Origen. Aquesta tina, revestida de rajoles on fermenta el most, és un element molt destacat de l'arquitectura i la viticultura tradicional del Bages. Actualment hi ha més de 100 conjunts repartits per tota la denominació, però cap amb les mateixes característiques, segons destaca Roqueta Origen.

Els orígens de l'activitat vinícola de la família Roqueta es remunten al segle XII. Des de llavors, les diferents generacions de la família han estat lligades a la producció i al comerç de vins, primer a l'antiga masia de Santa Maria d'Horta d'Avinyó i, des de final del segle XIX, en els diferents cellers que han anat fundant: Ramon Roqueta (Manresa, 1898), Abadal (Horta d'Avinyó, 1983), Crin Roja (Fuente-Álamo, 2003) i LaFou Celler (Batea, 2007). Des del 2009, aquests quatre cellers s'estructuren al voltant del grup Roqueta Origen.