El veterà periodista del Washington Post, Bob Woodward, un dels reporters que va destapar l'escàndol Watergate que va portar a la dimissió Richard Nixon el 1974, revela ara nous secrets sobre l'expresident en el seu nou llibre The Last of President's Men.

Woodward, que ara té 72 anys, s'ha servit de més d'una vintena de caixes de documentació classificada que l'assistent de Nixon, Alexander Butterfield, va sostreure en el seu dia de la Casa Blanca i que ara veuen la llum. Els documents inclouen notes manuscrites de l'expresident mostrant la seva vertadera opinió sobre la guerra de Vietnam i lamentant els escassos resultats tot i la gran quantitat de morts. "Portem anys bombardejant i no hem aconseguit absolutament res", va apuntar Nixon en un escrit privat en la mateixa època en què defensava a la CBS que la intervenció a Vietnam era "eficaç".

En una xerrada de presentació del llibre a la biblioteca Cooper Union de Nova York, Woodward va destacar la "intensitat de la contradicció" de Nixon i no va dubtar a titllar-lo de "criminal disposat a fer qualsevol cosa per a la reelecció". "És una cosa que ja sabíem, pel seu intent de sabotejar la investigació del Watergate. Però això és tan greu com allò. Nixon va trair als nord-americans", va afirmar. Els nous documents, així com més de 46 hores d'entrevista amb Butterfield, han permès al periodista "aprofundir en el retrat" de l'expresident, el primer i únic que ha dimitit en la història dels EUA

"Es confirma el seu caràcter obsessiu, deshonest i desconfiat", explica Woodward, que explica que Nixon va voler obrir una investigació de la CIA contra una funcionària de la Casa Blanca només perquè no volia retirar de la seva taula una imatge de John F. Kennedy, del que Nixon no volia veure ni rastre en les dependències de l'administració.

"Regal inesperat"

Woodward explica que va ser un "regal inesperat" rebre quaranta anys després nova informació de Butterfield, l'home que davant la comissió d'investigació sobre el cas Watergate va testificar que existia un sistema d'escoltes a la Casa Blanca. "Una de les coses que més em va impactar és que (Butterfield) tot i que reconeix que no va fer moltes coses bé, com emportar-se els documents classificats, també diu que si es va decidir a treure'ls d'allà és perquè considerava que amb ell estarien més segurs", va explicar.

Woodward va recordar que el 2016 els ciutadans dels EUA hauran de tornar a elegir un nou president i va cridar a "no oblidar les lliçons" del cas Nixon. En aquesta tasca, va dir, "tenen molt a fer els periodistes. Cal fer una investigació de les llums i les ombres de les persones que ens governen".

El nou llibre de Bob Woodward recorda en el seu títol al primer que va escriure costat de l'altre gran reporter Carl Bernstein, All the President 's men (Tots els homes del president), que es convertiria en 1976 en un film protagonitzat per Dustin Hoffman i Robert Redford. La publicació del cas Watergate, el 1972, va ser considerat per la revista Time com "la peça periodística més influent de la història del periodisme".