L'emblemàtic Big Ben de Londres, construït el 1859, necessita una reparació urgent, estimada en 40 milions de lliures (52 milions d'euros), que podria obligar el famós rellotge a romandre en silenci durant uns tres anys, segons revelava ahir el dominical britànic The Sunday Times. I és que el mecanisme del rellotge, que pesa cinc tones, "acabarà fallant i això és un problema catastròfic" que s'hauria d'evitar amb una reparació el més aviat possible.

Si bé no hi ha problemes estructurals a l'edifici, ubicat al palau de Westminster, hi ha errors en les agulles del rellotge i un desequilibri en el pèndol, el que fa cada vegada més difícil que pugui donar l'hora de manera exacta, afegeix el rotatiu. El pla de restauració inclou instal·lar un ascensor a la torre i modernitzar-la perquè compleixi amb els requisits de seguretat que estableix l'estricta Llei de Seguretat i Salut britànica.

Aquesta no és la primera vegada que el rellotge, les campanades del qual en donar l'hora, la mitja hora i els quarts tenen un so distintiu, s'ha aturat. El darrer cop va ser el 2007. També va quedar en silenci mentre es feien tasques de manteniment en 1934, 1956 i 1990, mentre que el 1976 no es van escoltar les campanades perque va fallar el mecanisme. El 1916 les campanes del Big Ben van ser silenciades per impedir que els dirigibles Zeppelines alemanys utilitzessin el rellotge com a punt de referència de navegació.