Una nena d'11 anys de Vitòria afectada per un tumor en la pelvis ha estat sotmesa a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona a una operació molt infreqüent, ja que en lloc d'administrar-li radioteràpia li han extirpat el sarcoma i li han reconstruït la pelvis amb un fragment del peroné.

Fonts del centre han explicat que a la nena se li va diagnosticar un dels tumors ossis que afecten els adolescents, del qual a Espanya se'n donen uns 20 casos anuals.

Aquest tipus de tumor és molt greu ja que quan provoca metàstasi els pacients tenen un índex de supervivència molt baix.

Atès que la nena tenia el sarcoma a la pelvis, els metges descarten extirpar-lo perquè en aquesta zona hi ha molts nervis, artèries principals i vísceres, d'aquí el risc que comporta, ja que podria impedir-li tornar a caminar. Però un equip de cirurgia ortopèdica i traumatologia d'aquest hospital de Barcelona va decidir extirpar el tumor i reconstruir la pelvis amb un segment del peroné de la mateixa pacient, després de planificar minuciosament la intervenció amb un model de la zona afectada en 3D, que els va permetre delimitar l'extensió del tumor i plantejar l'estratègia de reconstrucció.

La intervenció va durar sis hores i va tenir diverses fases. Primer van extreure a la pacient un segment del peroné de la cama contrària. A continuació, van extirpar el fragment de la pelvis afectada, van fixar i van garantir l'estabilitat de l'os amb una barra de titani i van col·locar el segment del peroné doblat. Seguidament, van connectar mitjançant microcirurgia els vasos sanguinis de la pelvis perquè creixi, fet cabdal en una nena.