El conseller de Presidència en funcions, Francesc Homs, va afirmar ahir que l'independentisme que representen CDC i ERC concorrerà a les eleccions generals del 20 de desembre "juntament" amb fórmules inèdites i "supercreatives" que seran diferents a la candidatura de Junts pel Sí per al 27-S.

En un esmorzar informatiu de Nova Economia Fòrum, Homs va evitar respondre si encapçalaria un projecte conjunt d'ERC i CDC per a les generals, encara que després va dir que estaria "disposat" a fer "aquesta cosa o la contrària".

En tot cas, Homs, que sona com a candidat convergent per a les generals, va deixar entreveure que CDC i ERC en aquesta ocasió podrien concórrer en llistes separades però amb algun element programàtic que els uneixi.

En aquest sentit, malgrat incidir a dir que l'independentisme concorrerà "junt" al 20-D, el dirigent de CDC ha apuntat que no es repetirà el mateix format que en les catalanes del 27-S. "Serem supercreatius, es veuran coses que no s'han vist", va afirmar.

Homs va dir, també, que s'aplicaran "formes diverses", però, en tot cas, si hi ha "llistes així o aixà" serà "secundari" perquè estan "determinats", va dir, a "anar junts" i que "la fórmula o fórmules" que es dissenyin els aportin "rendibilitat" electoral.

Va descartar, en tot cas, que es faci una fórmula igual que la de Junts pel Sí el 27-S, perquè el 20-D no hi ha necessitat, va remarcar, de fer un segon plebiscit per la independència.

Homs va reivindicar "la necessitat i el dret" que l'independentisme estigui al Congrés dels Diputats mentre Catalunya segueixi pertanyent a l'Estat.

Va justificar aquesta aposta per la necessitat d'"implementar" el mandat independentista del 27-S, cosa que volen fer amb "voluntat de diàleg i negociació" amb les institucions de l'Estat.

Després d'admetre que això pot sonar a "música celestial", el conseller va augurar, no obstant això, que les institucions de l'Estat i de la UE "s'asseuran a la taula de negociació perquè no tindran més remei". En aquest sentit, el dirigent convergent va defensar que, de cara a la UE, seria millor "una Península Ibèrica defensada per tres" -fent al·lusió a Espanya, Portugal i Catalunya-, però abans, va remarcar, l'Estat espanyol hauria d'entendre que "ja no és un imperi". A més del procés independentista, Homs va advocar per reclamar al Congrés dels Diputats altres assumptes que siguin d'interès de la societat catalana mentre Catalunya segueix en el context autonòmic. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar ahir que desconeix "la fórmula súperimaginativa" d'Homs.

Junqueras va explicar, després de sortir de la reunió d'ahir al matí del grup Junts pel Sí al Parlament, que no pot fer-se responsable "sobre el que diuen altres" i que és a aquests últims (CDC) "a qui s'hauria de preguntar" quina és la fórmula electoral "superimaginativa" per al 20-D. ERC té previst, en tot cas, estudiar en la seva reunió del Consell Nacional de demà el tipus de candidatura amb què vol concórrer a les eleccions del 20-D. El termini per presentar coalicions no acaba fins al 6 de novembre, per això els republicans no adoptaran una decisió fins a la setmana que ve.