Els ciutadans de la Unió Europea (UE) passen a l'horari d'hivern la matinada de diumenge, 25, com tots els últims diumenges d'octubre, segons el que estableix una directiva comunitària. La UE va adoptar aquesta mesura el 1981 sota criteris d'estalvi energètic.

A les tres de la matinada d'aquest diumenge haurem d'endarrerir una hora els rellotges per donar entrada a l'horari d'hivern. D'aquesta manera, diumenge, 25 d'octubre durarà 25 hores de forma oficial.

Per al cos humà, aquest canvi té conseqüències. "Hem d'ajustar el nostre rellotge biològic al canvi horari", assegura Ricardo Martínez Murillo, vicedirector de l'Institut Cajal, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)

L'adopció del nou horari comporta una modificació en les hores de llum que, encara que petita, no passa desapercebuda al cervell humà, que té la necessitat d'atendre els canvis per dur a terme la seva funció normal. La llum afecta l'estructura cerebral que regula el cicle son/vigília i produeix una pujada o baixada d'hormones com la melatonina que afecta principalment la son. Però també es poden produir canvis en la serotonina, la substància química responsable de mantenir en equilibri el nostre estat d'ànim.

L'adaptació pot durar un cap de setmana o com a màxim una setmana, assegura aquest investigador. Hi ha persones que són més sensibles que altres al canvi horari. El consell d'aquest expert és que aquelles que al llarg dels anys han percebut una alteració en la seva adaptació és que durant el cap de setmana romanguin tranquil·les a casa. Ha insistit que l'afectació és escassa i en alguns casos és "més aviat psicològica".

En el mateix, el doctor José Polo, vicepresident de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN), ha explicat a Efe que "sembla que el canvi horari afecta els ritmes circadians i ens afecta a tots una mica en els hàbits de vida, especialment a la gent gran i nens". Adaptar-nos al nou horari porta un temps, el que necessitem per ajustar el nostre rellotge biològic, que és el que fa que quan s'acosta el migdia, comencem a tenir gana i que a boca de nit comencem a tenir son. "Uns dies" són suficients per dur a terme l'adaptació, ha assegurat el doctor Pol.

La idea del canvi horari va ser suggerida per primera vegada al segle XVIII per Benjamin Franklin. La proposta buscava llavors reduir el consum d'espelmes.