Alphabet, matriu de l'empresa de tecnologia Google, va anunciar una aliança amb les tres principals operadores telefòniques d'Indonèsia per portar Internet a àrees remotes del país mitjançant centenars de globus aerostàtics.

Dues terceres parts dels habitants d'Indonèsia, el quart país més poblat del món, amb una mica més de 255 milions d'habitants repartits en unes 17.000 illes, no tenen accés a Internet.

La iniciativa forma part del Projecte Loon, de Google X, la divisió d'investigació d'Alphabet que treballa en idees ambicioses com el cotxe autodirigit.

"De tant en tant és saludable no estar comunicats, però si forma part de la teva vida diària i no tens accés a informació bàsica i no pots comunicar-te amb la gent que està a prop teu i és important per a tu i gent a tot el món, això és un gran desavantatge", va dir el cofundador de Google Sergey Brin en una trobada amb la premsa a la seu de Google X a Mountain View. Brin va participar en la trobada amb representants de les operadores indonèsies Indosat, Telkomsel i XL Axiata, així com amb el vicepresident del Projecte Loon, Mike Cassidy, que es van asseure davant d'un dels globus aerostàtics que ha creat Google X.

Cassidy va explicar que la iniciativa, ja provada al Brasil, Nova Zelanda i Austràlia amb una sola operadora, està preparada per anar un pas més enllà en haver superat desafiaments tècnics i poder concentrar-se ara a millorar la connectivitat a tot el món.

"Ja hem desplegat al voltant de 1.000 globus al món. Hem volat prop de 20 milions de quilòmetres i alguns dels nostres globus han donat la volta al món 20 vegades", va explicar ahir Cassidy sobre les proves realitzades fins a la data amb els globus aerostàtics.

Va recordar que encara hi ha 4.000 milions de persones al món sense connexió a Internet, i va remarcar que un estudi recent de les Nacions Unides assegura que un increment del 10% en la penetració d'Internet es traduiria en un increment anual de l'1,4% en el producte interior brut (PIB) d'un país.

Va destacar que els globus actuen com a torres de comunicacions, però en lloc d'estar fixes sobre el sòl volen a uns 20 quilòmetres d'altura sobre la superfície de la Terra, a l'estratosfera.

Els globus, que es mouen amb el vent, es poden organitzar de manera que actuïn com una gran xarxa de comunicacions.

Brin va insistir que Google X encara considera l'aliança amb Indonèsia com a part del període de prova del Projecte Loon, encara que va assegurar que està "molt entusiasmat" amb la marxa de la iniciativa. "Hem estat realitzant un nombre creixent de proves: de vol, de connectivitat. És realment apassionant que això estigui al servei de comunitats en les quals suposarà una diferència", va explicar.

Google X aspira a portar Internet en els propers anys a més de 100 milions de persones que no tenen actualment accés a la web mitjançant connexions prou potents per veure vídeos, navegar o fer compres en línia.

La xarxa social Facebook treballa en una iniciativa semblant, encara que en comptes de globus, preveu utilitzar drons. Elon Musk, cofundador de Tesla, planeja llançar grups de satèl·lits barats estacionats a baixa altura per millorar la connectivitat. I Richard Branson pretén construir la major constel·lació de satèl·lits per oferir Internet d'alta velocitat.