Les eleccions del 20 de desembre són font d'inspiració aquest Nadal dels caganers d'aquest any.

Si tradicionalment el caganer era un pagès, des de fa anys l'empresa gironina caganer.com els fabrica amb la cara d'alguna personalitat coneguda d'àmbits com la política, l'esport o l'animació infantil.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, és una novetat d'aquest any i completa el pòquer de principals candidats a la presidència del govern d'Espanya al costat de Mariano Rajoy, Albert Rivera i Pablo Iglesias, que ja tenen una d'aquestes figures.

Un dels responsables de caganer.com, Sergi Alòs, explica en plena producció d'aquests elements del pessebre que, aquest 2015, serà "un any molt polític" per la proximitat de les eleccions a les dates nadalenques.

"Tenim Rajoy, Pedro Sánchez, Albert Rivera, tots els qui es presenten el 20 de desembre i ja es parla d'això cada dia i encara més es farà durant les fires en les quals som presents a Madrid i a Barcelona", subratlla Alòs.

Aquest fabricant de caganers explica que l'any passat "es comentava a la premsa que Pedro Sán-chez no tenia figura i que era perquè no era gaire conegut a Catalunya, així que, amb les eleccions generals convocades aquest 2015, hem cregut oportú fer-la".

La inspiració, segons Sergi Alòs, prové "molt de l'actualitat, però també del que demana la gent en les fires o els turistes, com succeeix amb la princesa Leia de La Guerra de les galàxies, ja que cada any cal fer alguna cosa d'aquesta sèrie per als seus seguidors i, especialment, ara que, al desembre, s'estrena un nou episodi".

Alòs, avalat per l'experiència, intueix que aquest personatge de ciència-ficció pot ser el que triomfi més aquest Nadal, però potser també Albert Rivera, de Ciutadans, pot tenir èxit, "cal veure-ho". Les alcaldesses de Madrid i Barcelona, Manuela Carmena i Ada Colau, també són novetats entre els caganers d'aquest any, mentre que, de l'àmbit futbolístic, qui s'estrena és el davanter barcelonista Luis Suárez.

El món de la tecnologia també tindrà aquest Nadal representació en aquest tipus de figures per mitjà dels símbols de Linux, Twitter i Android, un pingüí, un ocell i un robot.

El Joker, l'enemic de Batman en còmics i pel·lícules, també té caganer, com el detectiu Sherlock Holmes, ideat per Arthur Conan Doyle. El cineasta Woody Allen, el psicoanalista Sigmund Freud i el primer ministre britànic David Cameron són igualment nous caganers per a aquest Nadal.