Espanya és, amb el Japó, l'únic país de l'OCDE que ha aconse-guit superar el llistó dels 83 anys en esperança de vida, però els seus progressos a reduir la mortalitat es poden veure amenaçats per la progressió del sobrepès, en particular entre els nens. Aquest és un dels missatges d'un informe publicat ahir per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en què compara dades sobre la salut i el sistema sanitari dels seus països membres, i en el qual destaca que des del 2000 la progressió de l'esperança de vida a Espanya és més ràpida que la mitjana.

Aquell any, Espanya se situava en sisè lloc de 35, mentre que el 2013 (l'últim per al qual hi ha dades harmonitzades) havia pujat a 83,2 anys, només per sota del Japó (83,4) i netament per sobre del conjunt de l'organització (80,5) i més encara d'Estats Units (78,8) o de Mèxic (74,6). Aquest progrés va ser impulsat per la reducció de la mortalitat a les malalties cardiovasculars tant dels homes -la seva esperança de vida amb 80,2 anys és la sisena més elevada- com de les dones -?86,1 anys, únicament inferior als 86, 6 de les japoneses.

Però els autors de l'estudi van advertir del problema del sobrepès i l'obesitat, la progressió a Espanya -encara que és generalitzat al món desenvolupat- ha estat una de les més ràpides des del 2000, i en el cas dels nens ja es troba entre els pitjors de la taula.

A Espanya, el sobrepès infantil -que és un preludi de problemes si la situació es manté d'adults- afectava el 2013 a més del 30% dels nens i gairebé aquest percentatge de les nenes, quan la mitjana a l'OCDE és inferior al 25 % i en països com Bèlgica, Noruega o Alemanya se situa al voltant del 15%.

Per als adults, la situació encara no està tan degradada, ja que per exemple l'obesitat afecta el 16,6% de la població a Espanya, davant del 19% de mitjana i a sostres del 32,4% a Mèxic i del 35,3 % als Estats Units. Però la tendència d'increment és més pronunciada que en la majoria dels altres països (4 punts percentuals entre el 2000 i el 2013, enfront de 3 de mitjana).

Els experts de l'OCDE van constatar millores a Espanya en termes d'hàbits saludables en el tabaquisme, amb una reducció de fumadors diaris entre els adults del 32% el 2000 al 24 % el 2013, encara que segueix sent una taxa superior a la mitjana (20%) i molt més elevada que el 14% dels països model en aquesta qüestió que són Suècia, Islàndia, Austràlia i Estats Units. També s'ha reduït el consum d'alcohol a un ritme superior al de la majoria dels estats analitzats, però Espanya persisteix en el grup dels que estan per sobre de la mitjana.

Com passa en altres parts, el 20% dels que més consumeixen a Espanya es beuen el 58% de tot l'alcohol (a Hongria aquest col·lectiu absorbeix el 91 % i el 73% als Estats Units). Els autors de l'estudi van destacar que a Espanya l'assistència sanitària té marges de millora, en particular per a les persones amb malalties cròniques que, per mancances en altres serveis, acaben ingressant en hospitals.