L'Organització Mundial de la Meteorologia (OMM) ha avisat que, si no s'aconsegueix revertir la quantitat de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, el canvi climàtic pot tenir conseqüències "desconegudes i aterridores" per als humans. Aquesta és l'advertència que ha llançat Michel Jarraud, secretari general de l'OMM, en presentar l'últim informe d'aquesta entitat sobre la concentració de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. "És una realitat: avui avancem cap a un territori desconegut, a una velocitat sense precedents i amb conseqüències aterridores", va assenyalar en roda de premsa.

"És un territori desconegut perquè les concentracions de gasos d'efecte hivernacle arriben avui nivells que no han existit a la Terra des de fa més de 800.000 anys i fins i tot potser des de fa més d'un milió d'anys", va afirmar. "I és una situació que la raça humana no ha experimentat", va afegir.

L'estudi revela que, el 2014, la concentració atmosfèrica de CO2 -principal gas d'efecte hivernacle de llarga durada- va aconseguir 397,7 parts per milió (ppm). En aquest mateix any, a l'hemisferi nord, les concentracions de CO2 van sobrepassar el valor simbòlic de 400 ppm a la primavera, època en què el CO2 és més abundant. A la primavera del 2015, la concentració atmosfèrica mitjana mundial de CO2 també va creuar la barrera de 400 ppm.

De fet, entre el 1990 i el 2014 els gasos d'efecte hivernacle van provocar que hi hagués el 36 % més d'energia tèrmica a l'atmosfera, el que va contribuir a l'escalfament global. "El ritme s'embala, la corba no és lineal sinó que s'ha accelerat, és exponencial. Això és aterridor perquè les conseqüències ja les veiem", va advertir el científic. "La major presència de gasos d'efecte hivernacle no només provoca l'augment de la temperatura, sinó també els canvis hídrics, l'augment de les onades de calor, les inundacions de certes parts del planeta i altres fenòmens extrems".

Sosté que alguns dels fenòmens extrems ocorreguts els darrers temps ja es poden atribuir al canvi climàtic i va recordar el cas del tifó Haiyan, que va causar més de 6.300 morts i mil desapareguts a les Filipines el 2013. "No es pot atribuir el tifó al canvi climàtic. Però sí que va ser molt més gran perquè a Filipines el nivell del mar ja ha augmentat 35 centímetres i això va contribuir als efectes devastadors del tifó", va assenyalar.

Les activitats humanes, com la crema de combustibles fòssils, han alterat l'equilibri natural i el 2014 la concentració mitjana mundial de CO2 va arribar al 143% de la mitjana que hi havia en l'era preindustrial.

L'estudi alerta que "el més probable és que la mitjana mundial anual superi les 400 ppm el 2016". La resta de gasos d'efecte hivernacle, com el metà (CH4) i l'òxid nitrós (N20), també van aconseguir nivells rècord el 2014. Actualment, el metà atmosfèric equival al 254% del seu nivell preindustrial i l'òxid nitrós al 121% dels nivells preindustrials. "El diòxid de carboni roman en l'atmosfera durant centenars d'anys i a l'oceà encara molt més. Les emissions passades, presents i futures tindran un efecte acumulatiu tant en l'escalfament de la Terra com en l'acidificació dels oceans", destaca el text.

Jarraud va recordar que, quan falten tres setmanes perquè comenci a París la Cimera sobre Canvi Climàtic (COP21), una cita en què la comunitat internacional aspira a aconseguir un ambiciós pacte mundial obligatori de reducció d'emissions, és essencial la conscienciació de tots els actors polítics .

A la COP21 s'espera aconse-guir un acord per limitar l'augment de la temperatura a un màxim de 2 graus el 2100.