Davant la possibilitat que no tota la sang Romanov es vessés en l'afusellament d'Ekaterimburg i que Maria Martí Juanola fos en realitat la tsarina Maria Romanov, el BOE acaba de publicar l'edicte en el qual la lletrada de l'administració de Justícia del Jutjat de Primera Instància número 7 de Lleida reclama localitzar "els ignorats hereus del tsar Nicolau II Alexandrovich Romanov i la tsarina Alexandra Fiodorovna" perquè se'ls informi de la demanda presentada pels hereus de Maria Martí Juanola. O Maria Romanov? Són essencials per fer una prova de paternitat.

El cas ve de lluny. Maria Martí Juanola va morir el 1990 al geriàtric del Puig d'en Roca, al barri gironí de Taialà, i va ser enterrada en secret al cementiri de Salt -oficialment consta que va ser a Girona- sense avisar-ne la filla, Carme Martí, que feia anys li estava buscant la pista, ja que la va deixar de veure el 1956. Carme Martí va néixer a la maternitat d'Elna -gestionada per la Creu Roja- el 1942 i d'allà va anar a l'hospici de Girona. I se sap que Maria Romanov va formar part de la Creu Roja durant la Primera Guerra Mundial, cosa que no fa descartar la possibilitat que busqués refugi en un indret d'aquesta institució. Del seu pare, Carme Martí no en sap absolutament res.

A partir del 1996, el fill de Carme Martí, David Duesaigües, va posar fil a l'agulla per tractar de descobrir la identitat real de la seva àvia, ja que ell sosté que és hereu de la família Romanov i des del 2007 té interposada una demanda per poder provar la filiació de la seva mare amb Maria Martí -o Maria Romanov?- i la de la segona amb la família imperial russa.

Maria Martí Juanola deia que era nascuda a Olot però la seva edat oficial no corresponia amb el seu deteriorat estat de salut i aspecte. La Carme i el seu fill David -de Torres del Segre (Lleida)- feia anys que intentaven localitzar-la, però d'ella només en trobaven dues possibles dates de naixement, ambdues inexistents als registres oficials, i el silenci dels familiars més propers. El secret que envoltava l'anciana, el fet que l'anomenessin "la russa", que signés escrivint "Marie Ro" i que fins i tot la Guàrdia Civil li impedís renovar en una ocasió el DNI en sospitar que la seva identitat era falsa, els va portar cap a una hipòtesi agosarada: que Maria Martí era en realitat ni més ni menys que Maria Romanov, l'única de les filles del tsar Nicolau II que hauria escapat de la matança de la família imperial russa.

Els Duesaigües Martí no han parat d'intentar demostrar el seu llinatge imperial i fins i tot van recórrer a un examen genètic elaborat en un laboratori de Texas per comparar el genoma de Carme Martí amb els dels tsars i hi van trobar el 80% de coincidències. A banda, un programa informàtic constata el 72% de similituds entre els rostres de Maria Martí i Maria Romanov.

Impostura?

Curiosament, el mateix 2007, un grup de científics va assegurar haver trobat les restes del tsarevitx Alexei i la seva germana Maria al soterrani d'una casa dels Urals. Eren les úniques restes que faltaven per completar les troballes de les despulles de la família imperial russa localitzades als anys 90 a Ekaterimburg, però no eren al mateix lloc que la resta. Per això la llegenda pot considerar que es tracta d'uns altres cadàvers i que Maria Martí Juanola podria ser, en realitat, Maria Romanov. Veïna d'Olot fins que va ingressar al geriàtric el 1983.