Gairebé 9 milions d'espanyols suporten nivells de soroll superiors als que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i una de cada quatre persones assegura que no pot dormir bé a causa del soroll ambiental nocturn.

Aquestes són algunes de les principals dades que aporta el Tercer Informe Soroll i Salut DKV-Gaes, presentat ahir, que subratlla, a més, que 7 de cada 10 ciutadans consideren que viuen en una ciutat sorollosa i que situa Madrid, Barcelona, Sevilla i València com les més mal valorades. En concret, l'estudi, centrat especialment en l'anàlisi de les dades disponibles a la ciutat de Madrid i que aporta informació d'àmbit estatal, assenyala que prop de 9 milions d'espanyols suporten nivells de soroll superiors als 65 dB que recomana l'OMS.

Segons aquest informe, el 72,3%dels espanyols considera que viu en una ciutat sorollosa, dada que ascendeix fins al 92,9% en el cas de Madrid, seguida de Barcelona, amb el 87,4 % i de Sevilla, amb el 83,3 %.

A més a més, el 25 % dels enquestats assegura no dormir bé a causa del soroll ambiental nocturn, una situació que provoca l'alteració de les etapes del son, que impedeix un nivell de descans òptim i propicia -?destaca l'estudi- l'aparició de problemes cardiovasculars.

Així, els sevillans són els que més problemes tenen per agafar el son (31 %), seguits pels madrilenys i els bilbaïns (amb el 28,2 % tots dos), mentre que els barcelonins són els que menys dificultats hi troben (17,5 %).

Quant a les causes, els madrilenys citen els crits al carrer (37 %), les converses dels veïns (16,7 %) i els roncs de la parella (16,7 %) entre els sorolls que més molesten a l'hora de conciliar el son i poder descansar correctament.

El trànsit: 80% de culpa

Per la seva banda, la font principal de soroll en els ambients urbans continua sent el trànsit, que és el causant de més del 80 % de la contaminació acústica que es registra a les ciutats.

No obstant això, el soroll procedent de les obres és el que més molesta els ciutadans (58,8 %), seguit de les festes organitzades pels veïns (28,7 %).

La major part dels enquestats (91 %) creu, a més a més, que la població no és prou conscient dels efectes negatius que té el soroll sobre la salut.