Demà arriba una dura onada de fred que portarà ventades i neu al Pirineu

Màximes i mínimes cauran entre 5º i 10º, i s'esperen glaçades i vents de fins a 90 km/h

20.11.2015 | 00:00
S´espera una important nevada al Pirineu i també al Prepirineu

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l'arribada d'una massa d'aire molt fred, empesa pel fort vent del nord i oest, que afectarà Catalunya de manera progressiva a partir de demà, 21 de novembre. A més a més, aquesta irrupció freda anirà acompanyada d'una important nevada al Pirineu.
L'episodi s'iniciarà dissabte amb una forta ventada de component oest que es farà notar a gran part de Catalunya, amb ratxes màximes que podran superar els 90 km/h, sobretot en zones de muntanya.
Diumenge i dilluns el fort vent girarà a component nord i es restringirà als cims del Pirineu, del Prepirineu, a les Terres de l'Ebre i a l'Empordà, fet que alterarà notablement l'estat de la mar al nord de la Costa Brava, on les onades podran superar els 2,5 m d'altura. A partir de llavors el vent anirà perdent força.
 La temperatura començarà a baixar dissabte al nord de Catalunya. La davallada es farà palesa a la resta del territori entre diumenge i dilluns, i la fredorada es mantindrà ben bé fins dimecres.
La temperatura baixarà entre 5 i 10 graus en general, tant la màxima com la mínima. Es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i Prepirineu, entre febles i moderades a la Depressió Central i al prelitoral, i de puntuals i febles al litoral.
Els valors mínims més baixos s'enregistraran entre dilluns i dimecres, quan el vent afluixi.
 Un bon indicador de la magnitud de la irrupció d'aire fred és la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d'altura). La seva traducció a la temperatura de superfície no és directa, ja que depèn de variables com el vent i la cobertura nuvolosa.
Malgrat això, a la vertical de Barcelona aquesta temperatura a 1.500 metres d'altura baixarà des dels 14 ºC de divendres fins als aproximadament -2 ºC de diu-menge; és a dir, una caiguda de 16 ºC en 48 hores.
 A més, a partir de dissabte a la tarda i durant diumenge es preveu una nevada que afectarà tot el Pirineu, especialment al vessant nord, on s'acumularan els gruixos més importants, que podrien ser de fins a 50 cm.
La neu també arribarà a punts del Prepirineu.
A banda, entre diumenge i dilluns no es descarta alguna precipitació local en forma de ruixat de neu granulada o calabruix a punts de la meitat est.
 A causa d'aquesta previsió, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de situació meteorològica de perill per neu, vent i onatge.
 Els models meteorològics de mitjà termini indiquen que, tot i que es mantindrà l'ambient fred, les temperatures s'aniran recuperant lentament a partir de dijous de la setmana que ve.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema