Un grup de científics ha detectat a la Xina un gen que atorga resistència als bacteris contra la colistina, l'última línia de defensa que utilitza la medicina quan els altres antibiòtics no són efectius, segons publica The Lancet. El gen mcr-1, que torna immune contra aquests antibiòtics bacteris comuns com l'E.coli, està estès entre poblacions porcines i humanes al sud de la Xina, segons el treball elaborat per investigadors de la Universitat d'Agricultura de Pequín i la Universitat de Cardiff, al Regne Unit.

L'mcr-1 s'ha trobat en molècules d'ADN que poden replicar-se i transmetre entre diversos bacteris, el que comporta un "alarmant potencial" perquè s'estengui la resistència a la colistina, segons el treball. "Aquests resultats són extremadament preocupants", va afirmar Jian-Hua Liu, autor principal de l'estudi.

"Fins ara, la resistència a la colistina només podia produir-se per mutacions de cromosomes, el que significa que era inestable i no es podia expandir cap a altres bacteris", va explicar l'investigador.

"Els nostres resultats revelen l'aparició del primer gen resistent a la polimixina (colistina i polimixina B), que ja s'ha transmès entre bacteris comuns", va dir Liu, que considera "inevitable" l'expansió de bacteris amb "resistència completa" als antibiòtics.

Durant un test rutinari en aliments per a animals per detectar microbis resistents, el grup de l'investigador xinès va aïllar una soca d'E. coli procedent d'una granja porcina intensiva situada a Xangai que va mostrar resistència a la colistina.

Aquest troballa va portar els científics a recollir, entre 2011 i 2014, mostres en escorxadors porcins en altres quatre províncies xineses, així com mostres de carn en 30 mercats i 27 supermercats.

També s'han analitzat mostres bacterianes recollides de pacients que presentaven infeccions en hospitals de les províncies de Guangdong i Zhejiang.

Les seves investigacions van demostrar una àmplia presència del gen mcr-1 en bacteris E.coli procedents d'animals (en 166 de 804 anàlisis), així com en mostres de carn crua (en 78 de 523 exàmens).

El gen també es va trobar en 16 mostres d'E.coli i K.pneumoniae d'entre les 1.322 recollides en pacients hospitalaris.

Els científics alerten en el seu treball que els casos positius han augmentat cada any.

L'estudi avança que el mcr-1 té el potencial de transferir-se altres bacteris susceptibles de provocar epidèmies en humans i malalties com pneumònies i infeccions sanguínies."Atès la relativament baixa proporció de mostres positives en humans comparat amb les d'animals, sembla que el mcr-1 lligat a la resistència a la colistina es va originar en animals i s'ha estès als humans", ha sostingut Jianzhong Shen, coautor de l'estudi .

The Lancet assenyala que la Xina és un dels majors usuaris i productors del món de colistina per al seu ús veterinari i en agricultura. La demanda de colistina per a usos agrícoles arribarà a les 12.000 tones per any al terme del 2015, i les 16.500 tones el 2021, segons els càlculs de la publicació científica britànica.