Olis de Picasso, escultures de Mariano Benlliure i quadres de Goya o d'Eusebi Sempere, tots falsos, són algunes dels obres confiscades pel Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat Valenciana, que en menys de dos anys de vida s'ha fet un nom gràcies als resultats obtinguts.

La seva última operació els ha permès intervenir cinc quadres falsos de Picasso que s'intentaven vendre per 160 milions d'euros a Granada i a Benidorm (Alacant), però fins a arribar aquí han fet un recorregut que va començar "de zero" a final de gener del 2014, i en el qual a poc a poc s'han anat "habituant" i especialitzant.

Així ho explica el cap d'aquest grup, el sotsinspector López, que assegura que "el món de l'art és com una cambra cuirassada, és difícil treure'n informació", ja que, al contrari del que succeeix amb els robatoris o els furts, no solen entrar denúncies i cal estar "al carrer" i anar guanyant confiances.

Integrat per tres policies, que depenen funcionalment de la Generalitat i orgànicament de la Direcció Adjunta Operativa del Cos Nacional de Policia, el balanç d'aquest grup des de començament d'any és de 598 objectes confiscats i 34 imputats, "els millors resultats a escala nacional", expliquen. Una curiositat és que "el món de l'art el dominen els gitanos, en són grans especialistes. Alguns no saben escriure, però controlen molt en pintura i arqueologia. Més que professionals de museus".

Tot i que les obres d'art falses es venen a tot Espanya, expliquen que hi ha un nínxol d'aquest mercat a Alacant, on viuen estrangers i "es mouen els diners", i actualment es busquen inversors es-trangers, com russos, i fins i tot s'han trobat narcotraficants ficats en aquest món. "Això sembla molt fàcil, però ells prenen les seves mesures de seguretat", perquè mouen productes de molt valor i moltes vegades van amb guardaespatlles i no se sap si armats, de manera que les operacions "tenen risc", explica el responsable del grup.

A la seva última operació l'han anomenat Picachu, perquè investigaven Picasso falsos, encara que també han tingut la Toben -en la qual van confiscar més de 70 escultures falses de bous de Benlliure-, o la Guaix, que va donar títol a la més "laboriosa" que han desenvolupat, amb la intervenció de 35 quadres falsificats del pintor alacantí Eusebi Sempere. Moltes de les obres que intervenen es guarden en museus a l'espera del judici, ja que cal donar-los el tractament de conservació i temperatura "com si fossin bones"; així, per exemple, el Sant Pius V de València custodia cinc Picasso i dos llenços recuperats després del robatori en una església de Sogorb.

Segons aquests investigadors, en els temps de "vaques grasses" s'ha venut "molta obra falsa", per la qual cosa recomanen als que tinguin dubtes que contactin amb aquest grup, ja que podrien haver estat estafats. Afirmen que s'han trobat "tota mena d'estratagemes", com el cas d'una làmina enganxada que es va intentar vendre com si fos del segle XVIII per 18.000 euros per part d'un home molt jove "amb molt xerrameca i bona presència", que va utilitzar el ganxo que la seva nòvia lletrada en comprava el 50%.