Els comerciants del petit poble gal·lès de Crickhowell han tramat una rebel·lió per imitar les controvertides tàctiques comptables de les multinacionals, deixar de pagar impostos al Regne Unit i tributar en paradisos fiscals.

Pretenen explotar una escletxa legal similar a la que va permetre a Amazon pagar l'any passat 11,9 milions de lliures en impostos al Regne Unit (16,7 milions d'euros), tot i haver registrat vendes de compradors britànics valorades en 5.300 milions de lliures (7.470 milions d'euros) a través de la seva filial a Luxemburg.

Cansats del que consideren un greuge per als seus negocis, el grup de botiguers gal·lesos, que inclou els amos de la cafeteria local, la llibreria, l'òptica i la fleca del poble, han advertit a la hisenda britànica que pensen aprofitar aquests mateixos mecanismes d'enginyeria fiscal.

"Ens vam quedar de pedra quan vam descobrir que el benefici que generen les persones que treballen dur en moltes grans cadenes del Regne Unit no es declaren aquí", va dir la propietària del fumader de salmó local, Jo Carthew, a la BBC, que està rodant un documental sobre l'aventura que han emprès els comerciants d'aquest poble de tot just 2.000 habitants.

"Nosaltres volem pagar impostos, perquè utilitzem les escoles i els hospitals, però volem que canviï la llei, que tothom pagui el que és just", subratlla Carthew.

Una gran part dels empresaris de la localitat s'han unit per dissenyar un pla comptable que aprofiti acords extraterritorials per declarar els seus guanys en països amb legislacions tributàries més laxes.

L'enuig dels comerciants gal·lesos arriba després de mesos de polèmica al Regne Unit per les pràctiques financeres de companyies com Facebook, que va abonar 4.327 lliures (6.100 euros) a les arques britàniques el 2014 per impostos de societats -menys del que va pagar un treballador mitjà en el Regne Unit (5.393 lliures o 7.232 euros)-, encara que va ingressar uns 100 milions de lliures (141 milions d'euros) en l'exercici.

Les multinacionals exploten mètodes comptables perfectament legals però contra els quals el ministre britànic d'Economia, George Osborne, ja ha anunciat mesures.

Segons les xifres que va publicar a l'octubre el govern del Regne Unit, la bretxa entre els impostos que recapta l'estat i els que hauria de recaptar si s'atenguessin estrictament els beneficis de les empreses va pujar en l'últim exercici a 34.000 milions de lliures (47.940 milions d'euros).

Els comerciants de Crickhowell parlen del seu pla com una mesura de pressió perquè l'executiu prengui mesures més agressives contra les grans companyies, i amenacen de divulgar els detalls del seu mètode financer perquè altres agrupacions d'empresaris puguin eludir igualment els impostos britànics.

"Si no actuen, això podria estendre's a altres pobles. Tot el que hem proposat és legal", va declarar Carthew.

"Fins ara, aquests trucs complexos per utilitzar els paradisos fiscals només estaven a l'abast de multinacionals que es poden permetre pagar les minutes dels advocats. Però ens hem unit i hem trobat una manera d'imitar aquells que eludeixen els impostos. És un pla molt intel·ligent", va reflexionar la propietària del fumader de salmó de Crickhowell.

Els comerciants ja han alertat dels seus plans les autoritats fiscals britàniques, que han emès un comunicat per sortir al pas de la situació.

La Hisenda del Regne Unit "fa complir les lleis tributàries amb justícia a tot arreu, sense importar la mida o l'estructura de cada empresa", assenyala la nota de l'organisme.

"Sempre estem disposats a donar consell i suport als contribuents que volen complir les normes. El govern defensa clarament que les multinacionals han de pagar la seva part equitativa en impostos, per la qual cosa ha aprovat noves lleis per evitar que desviïn els seus beneficis", subratllen les autoritats britàniques.