El veto del Govern xinès a Miss Canadà ha posat de manifest un dels temes més sensibles per al règim, Falun Gong, un grup religiós que disposa de milers de seguidors per tot el globus i que a la Xina és considerat un "culte diabòlic".

Es tracta d'un dels temes més sensibles per al règim, al qual la Miss Anastasia Lin, de nacionalitat canadenca però xinesa de naixement, ha fet al·lusió en múltiples ocasions, en denunciar la persecució que viu aquest grup a partir de documentals, pel·lícules i, recentment, des de la plataforma que li va donar la seva corona de bellesa canadenca.

"La simple afiliació (a aquest grup) pot portar a un càstig criminal o il·legal a la Xina. Al país, els seus membres estan perseguits a còpia de detencions, empresonaments i tortures", va explicar a Efe Maya Wang, investigadora de Human Rights Watch, ONG que ha fet recerques en què constata aquesta situació.

Els seguidors de Falun Gong, la doctrina del qual combina principis budistes i taoistes amb pràctiques de relaxació tradicionals i creences sobrenaturals, suposen una "gran amenaça" per al règim pel fet que són un grup organitzat que no està sota el control del Partit Comunista xinès, va explicar des de l'anonimat una altra experta que ha tractat diversos casos relacionats amb aquest culte.

Fundat el 1992 per Li Hongzhi, un antic soldat xinès que es va exiliar als EUA, Falun Gong va ser il·legalitzat a la Xina el 1999, en un moment en què el Partit Comunista va considerar que li podia fer ombra perquè els seus seguidors van arribar als 70 milions.