El Virus d'Immunodeficiència Humana (VIH), que causa la sida, podria ser eradicat en 15 anys si s'intensifiquen els esforços per combatre'l, segons un informe difós ahir a Zimbàbue per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

El document, titulat La resposta del sector sanitari públic al VIH. 2000-2015, destaca els grans progressos aconseguits des del 2000 en la lluita contra el virus i recorda que el nombre de portadors del VIH que reben tractament ha crescut de forma exponencial en els últims cinc lustres.

"Gairebé 16 milions de persones [a tot el món] rebien tractament contra el VIH a mitjan 2015, més d'onze milions al continent africà, on només unes 11.000 persones rebien tractament l'any 2000", assenyala l'OMS.

El document, que ha estat presentat en el marc de la Conferència sobre la Sida a l'Àfrica (ICASA), que va començar abans-d'ahir a la caputal zimbabuesa, Harare, afegeix que el nombre de morts causades pel VIH s'ha reduït el 42 % des del 2004 -quan dos milions de persones van morir per culpa de la sida- fins al 2014, quan el nombre de morts va baixar a 1,2 milions de persones.