Com detectar objectes en el subsòl, les utilitats de la llum i la fotònica, i un sistema sense fil per a la detecció de tocats en l'esport de l'esgrima són algunes de les activitats que s'han dut a terme recentment durant la Setmana de la Ciència a l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM). Hi van participar més de 130 alumnes.

Les activitats van ser organitzades per professors de l'escola, experts en cadascun dels àmbits a tractar. Es van fer xerrades i també tallers, com per exemple aprendre a identificar i mesurar les partícules que formen un sòl. És el que se'n diu granulometria del sòl. També hi va haver un taller sobre anàlisi sísmica del sòl en el qual es van utilitzar sensors de captació d'ones sísmiques per captar com es propaguen les ones sísmiques a través del sòl.

Com detectar objectes en el subsòl va ser una de les altres activitats que es van dur a terme mitjançant mètodes geoelèctrics. Utilitzant dos testers i càlculs, es van localitzar objectes enterrats. Aquestes tècniques s'utilitzen per detectar quin mineral hi pot haver a profunditats de fins a un quilòmetre sota terra.

També hi va haver activitats divulgatives sobre les utilitats de la llum i la fotònica. Es va parlar, per exemple, de les aplicacions de la llum làser, que s'utilitza per tallar o doblar peces, mesurar amb precisió grans distàncies o en medicina. S'utilitza per operar cataractes, pedres al ronyó, pròstata o fer arribar medicaments al nucli de tumors malignes.

A la Setmana de la Ciència es va presentar un sistema sense fil per a la detecció de tocats en l'esgrima que ha desenvolupat la Politècnica. Actualment els qui practiquen aquest esport porten cables per detectar quan els toquen. Una polsera conductora al canell soluciona aquest inconvenient.