Una nova immunoteràpia podria millorar el tractament contra la sida segons el comportament de les cèl·lules T, que són un component important en la lluita contra la infecció per VIH, segons una investigació feta pel Grup de Biologia de les Infeccions de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

La investigació, que publica la revista científica PLOS Pathogens, parteix de la base que la infecció crònica per VIH dóna lloc a un esgotament del sistema immunitari, un fenomen caracteritzat per l'alteració en el funcionament de les anomenades cèl·lules T.

Aquestes cèl·lules T esgotades mostren proteïnes d'inhibició a la seva superfície que podrien ser claus en la restauració de la funció immunitària.

Andreas Meyerhans, líder del Grup de Biologia de les Infeccions del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la UPF, ha dirigit la investigació, en què ha col·laborat Cristina Peligero i que ha buscat establir les condicions en les quals els senyals negatius transmesos per aquestes proteïnes milloren el tractament mèdic contra el VIH.

Segons Peligero, el sistema immunitari humà és format per una complexa xarxa de reguladors positius i negatius que coordinen la resposta davant amenaces patògenes.

Una persona infectada pel VIH desenvolupa una resposta immunitària per evitar l'expansió del virus, però alhora les anomenades cèl·lules T reguladores mantenen la resposta efectora sota control per evitar una sobrereacció de les cèl·lules immunitàries, ja que això donaria lloc a danys als òrgans i teixits de l'individu.

A mesura que la infecció avança i s'evidencia que el virus no serà eliminat, moltes de les cèl·lules T efectores "s'adormen" mitjançant un mecanisme anomenat esgotament. Així, els investigadors han conclòs que bloquejar aquest esgotament suposa una resposta millorada de les cèl·lules T que els investigadors esperen que suposi una millora en el tractament.

En col·laboració amb els investigadors Felipe García (Hospital Clínic) i Hernando Knobel (Hospital del Mar), van aïllar cèl·lules sanguínies d'individus afectats per VIH i van observar la seva resposta després de "despertar-les mitjançant l'ús d'anticossos anti-PD-L1".

"En els individus que tenien la infecció controlada mèdicament i que, per tant, mostraven pocs virus a la sang, es multiplicava el nombre de cèl·lules T efectores", va explicar Peligero, primera autora de l'estudi.