Els cedres centenaris del Marroc, patrimoni universal i que suposen una de les majors concentracions d'aquest arbre al món, també són víctimes del l'escalfament global, que els fa emigrar cap als cims de les muntanyes.

Els cedres de l'Atles són arbres longeus que poden viure diversos segles, i s'estenen sobre una superfície de 134.000 hectàrees. Els exemplars més robustos poden superar els 30 metres d'alçada i els dos metres de diàmetre.

Es consideren també com una espècie endèmica amb característiques genètiques diferents i amb una superfície molt més gran que la del conegut cedre del Líban, encara que el cedre libanès sigui més conegut per formar part de la bandera nacional.

Als voltants d'Azrou, a l'Atles Mitjà, on es concentra el 80% dels cedres del país, les autoritats marroquines van iniciar la setmana passada una campanya de reforestació de 30.000 hectàrees de cedres que es prolongarà fins a la propera dècada.

Els agents forestals es desplaçaven d'una taca de cedres a una altra; en unes planten els brots de nous arbres, en una altra diagnostiquen els que pateixen alguna malaltia i marquen els que es poden tallar.

L'Alt Comissari d'Aigües, Boscos i Lluita contra la Desertificació, Abdeladim Lhafi, va insistir des dels boscos d'Azrou en la necessitat de multiplicar les accions per enfrontar-se als reptes creixents que afronta el cedre.

"L'augment de la temperatura en dos graus afecta l'ecosistema dels cedres, que hauran de pujar 500 metres més amunt de les seves zones naturals, i emigraran a més uns 200 quilòmetres des de les zones del sud cap al nord", va lamentar Lhafi.