El director, productor i guionista de cinema Jaime Camino va morir dissabte als 79 anys a Barcelona, segons va informar l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya al seu compte oficial de Twitter. La cerimònia de comiat del director es farà demà a dos quarts d'una del migdia al Tanatori de Les Corts de Barcelona.

La trajectòria d'aquest cineasta, que va néixer l'11 d'octubre de 1936 a Barcelona, es va centrar, en una gran part, en la Guerra Civil espanyola, que va retratar des de diferents perspectives. Entre les seves cintes destaquen Dragon Rapide (1986) i Las largas vacaciones del 36 (1976). La seva última pel·lícula va ser el documental Los niños de Rusia (2001). Camino va ser un dels fundadors de l'Institut del Cinema Català, creat el 1975.

El record del conflicte civil va marcar una bona part de la seva filmografia. La seva primera incursió en la Guerra Civil va ser España otra vez (1969), una cinta que, tot i que va ser seleccionada pel Festival de Cannes, també va patir la censura. Aquesta no va ser l'única vegada que una cinta de Camino va patir la tisorada del règim franquista, ja que el 1976, per la pel·lícula Las largas vacaciones del 36 el Ministeri va trucar als responsables del certamen de Cannes per demanar-los que la censuressin, cosa que el festival es va negar a fer. A més, aquesta cinta va rebre el premi Fipresci del Festival de Berlín. El cineasta també va ser autor del documental La vieja memoria (1977), amb el testimoni de polítics que van viure la guerra; El balcón abierto (1984); Dragon Rapide (1986); Luces y sombras (1988), i El largo invierno, obra que va ser guardonada el 1991 amb el Premi Nacional de Cinematografia de la Generalitat.

La seva última pel·lícula va ser el documental Los niños de Rusia (2001), sobre els nens exiliats durant la Guerra Civil que van ser acollits per la Unió Soviètica. Camino també va ser productor i va incentivar la indústria cinematogràfica catalana. També va escriure llibres, com La coraza-presentada al Premi Nadal el 1960. El 1997 va publicar l'assaig El oficio de director de cine', un llibre que el cineasta va començar amb la voluntat de fer-ne una pel·lícula. Va rebre premis com el Sant Jordi.